Cum să găseşti cel mai bun job pentru personalitatea ta

Pentru a ne simţi bine la muncă, trebuie să găsim un job care să se potrivească caracterului nostru, arată un nou studiu.

RomaniaTV.net
03 oct. 2012, 15:03
Cum să găseşti cel mai bun job pentru personalitatea ta

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Zurich sugerează că un job este apreciat dacă se potriveşte caracteristicilor forte ale unei persoane – precum autocontrolul, munca în echipă sau bunătatea. Autorii studiului, Claudia Harzer şi prof. Willibald Ruch, spun că cei mai mulţi oameni au, în general, între trei şi şapte caracteristici forte şi că experienţele de la locul de muncă, incluzând satisfacţia jobului şi sentimentul de împlinire, vor fi pozitive pentru angajaţii care se folosesc de aceste caracteristici.

Cele două studii ale cercetătorilor de la Universitatea Zurich au descoperit că oamenii care pot folosi patru sau mai multe caracteristici forte ale lor la job, se simt mai bine la muncă, sunt mai implicaţi şi mai satisfăcuţi. În plus, ei percep jobul lor ca pe o vocaţie.

Cercetătorii spun că abilitatea de a aplica caracteristicile forte la muncă depinde de descrierea jobului şi de relevanţa comportamentului în îndeplinirea sarcinilor de muncă.

Harzer şi Ruch cred că descoperirea lor ar putea fi folositoare pentru selecţia angajaţilor, dezvoltarea resurselor umane şi designul de la locul de muncă.

„Dacă se clarifică ce caracteristici forte sunt necesare pentru un anumit job, înainte ca postul să fie ocupat, persoana poate fi recrutată în funcţie de acestea (…) Angajaţii şi angajatorii nu au decât de profitat din asta”, a explicat Harzer.