Cum să depăşeşti cele mai grele momente din viaţa de cuplu

Oamenii îşi doresc perfecţiunea, se apropie de ea însă n-o ating niciodată. Iar lucrurile sunt cu atât mai evidente atunci când vorbim despre relaţiile umane. Nu există relaţii de cuplu perfecte, în care totul să fie lapte şi miere. Chiar şi în cuplurile cele mai bine sudate există momente mai grele. Diferenţa dintre cuplurile de succes şi cele care se rup este modul în care depăşesc momentele mai grele.

24 mart. 2013, 21:39
Cum să depăşeşti cele mai grele momente din viaţa de cuplu

Exista probleme majore pe care cuplurile trebuie sa le rezolve, precum sexul, banii si copiii si pe care le rezolva intr-un minut, insa daca treceti printr-o cearta puternica din motive puerile, sa stiti ca nu sunteti singurii. „Mariajul este ca un paratrasnet care absoarbe stresul din fiecare sursa, trecuta si prezenta. Iar cand nivelul acestuia atinge cote inalte, chiar si cele mi bune cupluri pot parea ca sunt gata sa se desparta”, sustine psihologul Harriet Lerner. Aceasta spune ca aproape orice poate duce la o batalie epica, ca spre exemplu modul in care unul dintre soti taie o rosie. Pentru a rupe acest cerc stresant, respira adanc inainte de a incepe sa tipi si sa te gandesti daca cutitul este adevarata problema. Iar daca ai izbuicnit in urlete, cere-ti scuze si explica ce te deranjeaza cu adevarat, inainte ca acest lucru sa se transforme intr-o adevarata problema.

Probleme financiare

Indiferent daca crezi sau nu ca banul este ochiul dracului, nu poti nega faptul ca banii sunt responsabili pentru declansarea multor tensiuni in cuplu. Climatul economic greu nu ajuta, dar chiar si in conditii economice infloritoare, multe cupluri se pot certa din cauza situatiei financiare. „Eu si sotul meu ne-am casatorit cand eram foarte tineri si suntem fericiti ca am facut-o, insa am avut multe de trans pana sa ajungem sa ne gestionam finantele ca un cuplu, avand multe credite de inapoiat in timp ce ne cautam locuri de munca. Pentru a ne atinge cel mai important obiectiv, cumpararea unei case, am fost dispusi amandoi sa facem sacrificii, ca renuntarea la shopping-uri sau achizitionarea unui automobil. A fost greu, insa acum ca am reusit, suntem bucurosi ca am ramas impreuna in ciuda momentelor grele pe care am fost nevoiti sa le depasim”, a povestit Chelsea S., 27 de ani.

Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro.