Cum puteţi observa, marţi, asteroidul imens care va trece pe lângă Pământ

Pasionaţii de astronomie, care speră să observe asteroidul gigantic ce va trece marţi pe lângă planeta noastră, vor avea nevoie de echipamentul potrivit şi de puţin noroc, pentru a zări roca spaţială, spun experţii.

RomaniaTV.net
07 nov. 2011, 16:43
Cum puteţi observa, marţi, asteroidul imens care va trece pe lângă Pământ

Asteroidul 2005 YU55 va trece marţi, 8 noiembrie, printre Pământ şi orbita Lunii, însă nu ameninţă planeta noastră.

Roca spaţială se va apropia la 324.000km faţă de Terra, marţi noapte. Distanţa medie între Pământ şi Lună este de 384.399km.

Observarea asteroidului va fi dificilă, potrivit experţilor. El va fi vizibil din emisfera nordică, însă numai cu echipamentul potrivit. Scott Fisher, cercetător la National Science Foundation’s Division of Astronomical Sciences din SUA spune că astronomii amatori vor avea nevoie de un telescop cu o oglindă de cel puţin 15cm, pentru a vedea asteroidul. În România, asteroidul va putea fi observat, cel mai bine, miercuri, 9 noiembrie, la ora 01:28.

„Nu va străluci prea tare şi, în plus, pentru a face observarea şi mai dificilă, se va mişca extrem de repede pe cer”, explică Fisher pentru space.com.

Coordonatele asteroidului sunt disponibile pe website-ul JPL Solar System Dynamic, de la NASA: http://ssd.jpl.nasa.gov/.

Astronomii vor strânge mai multe informaţii despre asteroid, cu ajutorul telescopurilor, în speranţa că vor reuşi să afle compoziţia sa.

Experţii subliniază faptul că asteroidul nu se va ciocni cu Luna şi nici nu va avea efecte gravitaţionale asupra planetei noastre, când va trece prin apropierea noastră.

„În urma observaţiilor noastr, ştim că nu există NICIO şansă să intre în coliziune cu Terra sau cu Luna, cel puţin în următorii 100 de ani”, a mai spus Fisher.

Dacă reuşiţi să fotografiaţi asterodiul 2005 YU55, puteţi să ne-o trimiteţi pe adresa de mail ş[email protected].