Cum putem trata şi preveni alergiile de primăvară

Prof. dr. Bradu Iamandesc, medic primar alergolog, a prezentat pentru RTV.NET cum putem preveni şi cel mai important cum se pot trata alergiile cauzate de polen.

10 apr. 2012, 05:16
Cum putem trata şi preveni alergiile de primăvară

Cum ne tratăm în cazul alergiilor la polen

Ceea ce este important să se ştie este că tratamentul se face cu medicamente luate pe cale orală din familia antihistaminicelor, în cazuri foarte severe, de exemplu la astm se poate lua şi cortizon, care se poate administra şi sub formă de injecţii. Dar, cel mai frecvent, tratamentele moderne includ aşa numiţii corticosteroizi inhalatori, adică o medicaţie cortizonică cu administrare locală sub formă de picături nazale, picături oculo conjunctivale, sau sub formă de inhalaţii în bronhii, în cazurile de astm bronşic”, recomandă profesorul Iamandescu.
 
Tratamentul poate să ducă la dispariţia sau atenuarea acestor manifestări, însă bolnavul nu va fi vindecat definitiv. Aceste manifestări pot dura până la 70, 80 de ani.
 
„Important este că există o metodă prin care se poate vindeca, dacă bolnavul va face timp de cel puţin 3 ani de zile, cu pauze în sezonul cald, un tratament denumit pe vremuri desensibilizare specifică la polen, acum numindu-se imunoterapia specifică cu alergen. Metoda se aseamănă cu o vaccinare, dar cu o imunizare care se produce în mod progresiv, pornind cu doze foarte mici (de alergen, ci nu de microbi!), care cresc până la un anumit nivel care este suficient să stimuleze imunitatea. Acest tratament reuşeşte, după 3, 4 sau chiar 5 ani să vindece pacientul. Metoda se foloseşte cu extracte alergenice orale şi sub formă de injecţii”, precizează alergologul.
 
Pentru copii au fost concepute şi doze care se pot administra oral, sublingual, care sunt extrem de comod de administrat, fiind la fel de eficiente precum extractele injectabile.
 
Cum putem preveni alergia
 
„Pentru a preveni aceste alergii se pot planifica concedii, în special pe litoral, deoarece polenul este pus la pământ de razele ultraviolete. Se poate planifica concediul în lunile în care este maximă concentraţie a polenului”, recomandă medicul.
 
Potrivit acestuia, în alte ţări se specifică la buletinul meteorologic, vara, şi concentraţia de polen.
 
„În Germania a fost de curând un val masiv de polen, iar copii şi persoanele alergice la polen erau sfătuiţi să stea în casă”, ne-a povestit medicul.
 
Unele dintre metodele de prevenire cele mai importante şi cele mai la îndemână sunt acelea prin care se limitează plimbările şi mai ales alergarea în timpul zilei în sezonul în care afară este senin. Lipsa ploii (vremea uscată) favorizează concentraţia mare de polen în atmosferă. După ploaie, de multe ori simptomele dispar pentru că polenul a fost pus la pământ de picăturile de ploaie.