Cum poţi evita produsele contaminate cu pesticide. Află care sunt cele mai toxice fructe şi legume

Fructele şi legumele din Turcia sunt cele mai periculoase. Un raport dat publicităţii de organizaţia GreenPeace arată că, în urma testelor de laborator, s-au descoperit substanţe chimice sau pesticide care depăşeau limitele normale admise. ONG-ul ne oferă şi câteva sfaturi pentru a evita produsele contaminate cu pesticide de pe piaţa europeană.

RomaniaTV.net
29 mart. 2012, 07:08

În primul rând, cumpăraţi produse organice. În agricultura organică se folosesc numai câteva pesticide, iar  ingredientele lor active sunt substanțe naturale. Acestea sunt mult mai puțin nocive pentru sănătate decât pesticidele chimice folosite în agricultura convențională.

Fermierii culturilor organice folosesc insecte benefice, aplică metode mecanice pentru controlarea buruienilor și gestionează în mod optim rotația culturilor. Astfel ei stimulează fertilitatea solului, care este esențială pentru aprovizionarea cu hrană a omenirii, pe termen lung, arată Greenpeace.

Testele oficiale și analiza Greenpeace arată că fructele și legumele cultivate potrivit standardelor agriculturii organice pot fi produse cu un minim de reziduuri de pesticide. Atunci când sunt descoperite pesticide, concentrațiile sunt foarte scăzute (sub 0,01 mg/kg) și sunt considerate inofensive, potrivit sistemului de evaluare al Greenpeace.

Fiţi atenţi la ţara de origine a produsului! În funcție de țara de origine, fructele pot supuse unui tratament cu un număr mare de diferite pesticide. Cel mai bine este să cumperi fructe și legume produse local, în sezonul specific.

Atenție la perioada de recoltare! Multe fructe și legume cultivate în mod convențional, cum ar fi ardeii și roșiile sunt tratate cu pesticide și alte chimicale mai intens la începutul perioadei de recoltă decât la câteva săptămâni după începerea sezonului. Acest procedeu accelerează coacerea, atfel încât, în funcție de vreme, sunt folosiți mai mulți sau mai puțini agenți activi.

Clătiți fructele și legumele cu apă călduță. Prin această metodă pot fi eliminate măcar o parte din pesticide. Spălați-vă mâinile după decojirea citricelor, bananelor sau a fructelor mango. Altfel, contaminanții din coaja fructelor pot fi ingerați cu ușurință. Este recomandabil să îndepărtați frunzele exterioare ale salatei și ale verzei.

Greenpeace a lansat un ghid al consumatorului referitor la reziduurile de pesticide descoperite în fructele și legumele vândute în Germania. Studiul prexintă o clasificare după țara de origine a fructelor și legumelor vândute în Germania.

Greenpeace consideră că limitele legale pentru pesticide ar trebui ajustate astfel încât să reprezinte un nivel sigur de protecție pentru cele mai sensibile categorii ale populației. Din acest motiv, în evaluarea din 2012 au fost încorporați factori adiționali de precauție.

În 2005, Greenpeace a elaborat un sistem propriu pentru evaluarea nivelului rezidual de pesticide din fructe și legume. Sistemul de evaluare a fost revizuit bazat pe noi studii despre consum.

Recomandare limitată – Reziduurile de pesticide detectate în laborator nu au depășit 0,01 mg/kg. 

Prezența pesticidelor – A fost detectat un nivel de pesticide de peste 0.01 mg/kg

Nu este recomandat din motive de precauție – a fost îndeplinit unul sau mai multe criterii:

–       A fost depășită concentrația maximă admisă pentru substanța respectivă

–       A fost depășită concentrația dozei acute de referință sau doza zilnică maximă admisă

–       Au fost detectate mai multe tipuri de pesticide, în doze care depășesc limitele admise.

Cercetătorii consideră că factorii convenționali de evaluare nu sunt îndeajuns pentru a proteja copiii, femeile însărcinate și oamenii bolnavi. Organismele slăbite sau insuficient formate au o reacție mult mai puternică la substanțele dăunătoare.

Lista celor mai toxice fructe de import

Lista celor mai toxice legume de import

Citeşte şi Fructele şi legumele proaspete provenite din Turcia, cele mai toxice de pe piaţa europeană