Cum ne pot îmbolnăvi telefoanele mobile: De la coşuri la dureri de spate

Foarte mulţi dintre noi avem un smartphone în buzunar pe care îl butonăm de câteva sute de ori pe zi şi la care vorbim mii de minute pe lună. Însă cunoaştem cu adevărat ce boli ne pot provoca telefoanele mobile?

22 iul. 2013, 13:28
Cum ne pot îmbolnăvi telefoanele mobile: De la coşuri la dureri de spate

Din cauza poziţiei în care ţinem telefoanele mobile atunci când le butonăm sau citim mesaje ochii noştri, gâtul şi umerii pot fi afectaţi. Mai exact, faptul că petrecem mult timp uitându-le la un ecran foarte mic fără să clipim provoacă uscarea ochilor, ce poate duce la inflamaţii şi chiar infecţii ale acestora. De asemenea, din cauza acestei dispozitive mulţi dintre noi pot dezvolta prezbitism, respectiv nu îşi pot focaliza imaginile aflate în apropiere.

Medicii specialişti ne recomandă să majorăm mărimea scrisului de pe telefon şi să evităm să ne holbăm la telefon şi să-l folosim smartphone-ul mai puţin de 15 minute la rând.

Citeşte şi Cum te îngraşă smartphone-ul tău

În caz că nu aţi observat, atunci când citiţi ceva pe telefon sau va jucaţi pe el întreaga postură vi se schimbă, iar coloana se curbează. Acelaşi lucru se întâmplă când folosim calculatorul, tindem să ne aplecăm. Acest obicei de a ne întinde duce la dureri ale gâtului, ale umerilor şi chiar la dureri de cap.

De asemenea, din cauza faptului că ne aplecăm pentru a privi telefonul muşchii maxilarului se întind şi sunt afectaţi. Recomandarea ar fi să ridicăm gadgetul la nivelul ochilor, nu să coborâm privirea către el.

Folosirea îndelungată a telefonului poate duce la apariţia de coşuri şi de puncte roşii din cauza încălzirii ecranului. În plus, trebuie să ţinem cont şi de faptul că pe telefonul mobil au fost descoperite o mulţime de microbi dintre care şi bacterii de origine fecală.

Volumul la maximum dat pentru a asculta muzică de pe telefon ne distruge treptat auzul. Recomandarea mediciilor este să folosim căşti care nu se introduc în ureche şi să menţinem volumul la un nivel mediu.

Citeşte şi Telefoanele mobile pot cauza tumori pe creier, a decis un tribunal italian

Gadgeturi care funcţionează pe baza unei lumini albastre nu ne lasă să ne odihnim cum trebuie. Acestea tind să interfereze cu hormonii noştri naturali, cum ar fi melatonina, substanţă care ne ajută să dormim. Recomandarea medicilor ar fi să diminuăm luminozitatea ecranului, să ţinem gadgeturi la cel putin 30  de centimetri de faţă şi să folosim un ceas clasic cu alarmă pentru a ne trezi de dimineaţă, în locul alarmei de pe telefon.