Cum ne apărăm de atacul câinilor maidanezi VEZI SFATURILE UNUI DRESOR

Problema câinilor fără stăpân din România este atât de gravă, încât a trecut graniţele ţării. În vreme ce statele occidentale au rezolvat de mult problema maidanezilor, în ţara noastră, autorităţile par depăşite de situaţie. Peste 50.000 de câini vagabonzi se plimbă nestingheriţi numai pe străzile Capitalei şi peste 1.000 de bucureşteni ajung zilnic la spital din cauză că au fost muşcaţi de madanezi. Ca să evităm o "întâlnire" neplăcută cu câinii, trebuie să ţinem cont de câteva ponturi extrem de utile.

04 apr. 2012, 05:28
Cum ne apărăm de atacul câinilor maidanezi VEZI SFATURILE UNUI DRESOR

Instructorul internaţional de dresaj canin, Cristian Vătau, a declarat, pentru RTV.NET, ce trebuie să facem şi, mai ales, ce nu trebuie să facem în cazul în care suntem atacaţi de maidanezi.

Indiferent dacă suntem atacaţi de un câine sau de o haită, nu trebuie să rămânem pe loc, ci să avansăm. De asemenea, este indicat să nu stabilim un contact vizual cu animalul, pentru că privitul îl poate atrage.

În cazul în care câinele nu renunţă şi vrea să arate cine este şeful, următorul pas pe care trebuie să-l facem este să-l intimidăm. Vom reuşi acest lucru dacă vom striga la el sau vom lua ceva de jos şi ne vom preface că aruncăm în el. Metoda cu aruncatul ne poate ajuta în mod real să scăpam de furia câinelui. Cristian Vătau spune că această tehnică funcţionează în 95% din cazuri.  

Există oameni care au mereu la ei bobiţe pentru animale, pe care le aruncă câinilor atunci când aceştia atacă. Să nu vă aşteptaţi ca această metodă să funcţioneze de fiecare dată, pentru că animalele sunt imprevizibile şi reacţionează diferit. Cristian Vătau spune că unii maidanezi se pot simţi amenintaţi şi pot ataca, iar alţii se pot linişti atunci când văd mâncarea.

Expresia „fuga e ruşionasă, dar e sănătoasă” nu se aplică în situaţia în care sunteţi atacaţi de câini! Aşadar, nu încercaţi să o rupeţi la fugă, pentru că animalul va ieşi întotdeauna învingător. Chiar dacă sunteţi atacaţi de un singur câine, nu fugiţi, pentru nu ştiţi niciodată când pot apărea şi alţii şi o să vă treziţi urmăriţi de o haită întreagă.

Un alt sfat, la fel de important se referă la stăpânirea de sine. În cazul în care un câine simte că ne este frică, atunci va ataca. Dresorul a explicat că atunci când ne este frică, organismul emană adrenalină, câinele va simţi imediat acest lucru şi va sări să muşte.

Cristian Vătau ne recomandă să avem mereu o pungă la noi, pe care să o agităm în cazul în care suntem atacaţi. Dacă se întâmplă se avem o umbrelă la noi, este bine să o deschidem, iar câinele o va lua imediat la fugă.

De asemenea, spray-urile paralizante sau cele speciale împotriva câinilor sunt eficiente. Se mai pot folosi aparate speciale care emit ultrasunete care deranjează animalul şi îl determină să plece.