Cum ne amenajăm casa atunci când avem animale de companie FOTO

A avea un animal nu înseamnă să renunţi la o casă frumos aranjată şi confortabilă. În loc să vă izgoniţi animalele în curte, puteţi să vă decoraţi şi remodelaţi casa astfel încât să fie prietenoasă şi pentru animal.

23 nov. 2012, 10:11
Cum ne amenajăm casa atunci când avem animale de companie FOTO

„Poţi să ai o casă frumoasă şi un animal, în acelaşi timp. Secretul este să alegi materialele adecvate şi să iei în calcul nevoile animalului tău. Dacă o casă nu e potrivită pentru câini, nu este bună nici pentru copii sau oaspeţi”, spune Julia Szabo, editorialist la New York Post şi autoarea cărţii „Animal House Style: Designing A Home To Share With Your Pets”.

În primul rând, aveţi grijă de igiena animalului şi de curăţenia în casă. Trebuie să daţi cu aspiratorul şi să ştergeţi praful de cel puţin două ori pe săptămână, iar atunci când animalul năpârleşte, trebuie să curăţaţi zilnic. Periaţi animalul cât mai des posibil, iar dacă este un animal care iese şi afară din casă, spălaţi-l de fiecare dată pe picioare.

Cum să ne amenajăm o casă cu animale:

1. Folosiţi materiale rezistente la pete

Uitaţi de mătase, catifea şi alte materiale care se murdăresc şi se pătează uşor. Puteţi folosi cu mare încredere cryptonul, o ţesătură sintetică, aproape indestructibilă, care rezistă la pete, la mirosuri, la bacterii şi la lăbuţele noroioase.

Pielea este, deasemenea, o alegere foarte bună, întrucât se curăţă uşor şi este foarte rezistentă în timp. Singura problemă este că pisica sau câinele va adăuga zgârieturi pe ea. Nu trebuie neapărat să folosiţi piele naturală, ci puteţi opta şi pentru cea sintetică, mult mai prietenoasă cu mediul.

2. Folosiţi materiale care se pot spăla des

Optaţi pentru cuverturi şi lenjerie de pat din materiale care se pot spăla des, precum bumbacul.

3. Nu folosiţi mochete

Mochetele absorb mirosurile, strâng blana animalelor şi se pătează uşor. „Încerc să îmi ţin clienţii cu animale departe de mochete. Sunt foarte greu de menţinut curate. Este o idee foarte proastă”, spune designerul Nan Ruvel, care crează interioare prietenoase cu animalele. Dacă vreţi să folosiţi covoare, alegeţi materiale care se pot curăţa des şi uşor.

4. Alegeţi o podea din materiale dure

Pentru podea, puteţi alege lemn din esenţă tare, uşor de spălat şi de aspirat – dar care poate fi zgâriat de câini, sau, cel mai recomandat, plăci din ceramică. Acestea se pot spăla extrem de des şi nu se pătează. Materialele poroase, precum marmura şi piatra naturală, nu sunt bune, întrucât se pătează uşor.

5. Oferiţi-i animalului multe jucării, pentru a feri mobila

Oferiţi-i animalului dumneavoastră de companie multe jucării, mai ales câinelui, pentru a evita stricarea mobilei. În caz contrar, câinele va alege să roadă un picior de scaun, un colţ de masă sau un perete. Pentru pisici, este de recomandat să cumpăraţi un sisal, pentru a-şi ascuţi ghearele pe el şi nu pe canapea sau pe covor. Există o mare varietare de sisaluri în comerţ: alegeţi-le pe cele care se asortează cu mobila şi cu stilul din casa dumneavoastră.

6. Asortaţi casa cu culoarea blănii animalului

O opţiune mai ciudată, dar pasionaţii amenajărilor sunt încântaţi de ea. Animalul poate fi o sursă minunată de inspiraţie pentru culorile din cameră. Alegeţi o podea de culoarea blănii pisicii, sau o canapea de culoarea blănii câinelui, de exemplu. Acest lucru are şi o aplicaţie practică: firele de blană căzute nu vor mai fi la fel de vizibile.

7. Zona de relaxare şi dormit pentru animale

Orice animal de companie are un pătuţ numai al lui. Atunci când îi cumpăraţi pătuţul, fiţi atenţi să îl asortaţi la mobila şi decoraţiunile din casă. În magazinele de specialitate se găsesc numeroase variante şi culori, de la perne, la  coşuri şi chiar mini-paturi.