Cum influenţează ceasul biologic sistemul imunitar – STUDIU

Cecetătorii de la Facultatea de Medicină din Yale (SUA) au descoperit recent că sistemul imunitar este influenţat de „ceasul biologic”. Ştim cu toţii că acesta reglează ciclul metabolic pe parcursul a 24 de ore, dar se pare că are un cuvânt de spus şi asupra sistemului imunitar.

RomaniaTV.net
12 apr. 2012, 06:36
Cum influenţează ceasul biologic sistemul imunitar – STUDIU

„Oamenii care au probleme cu somnul, au tendinţa de a se îmbolnăvi mai repede. Se pare că orice deranjare a ceasului biologic îi face pe oameni mai sensibili la agenţii patogeni”, a explicat Erol Fikrig, profesor de epidemiologie şi patologie microbiană, coordonatorul studiului. Ei au descoperit o proteină a sistemului imunitar (TLR9) care are abilitatea de a detecta toate formaţiunile bacteriene şi virale. Aceasta este în directă legătură cu ceasul biologic. Experimentele s-au făcut pe cobai, cărora le-a fost provocată septicemia. Severitatea bolii a fost influenţată de momentul în care s-a făcut infectarea. Dacă şoarecii erau odihniţi, ceasul biologic le funcţiona normal, deci aveau un nivel crescut al proteinei TLR9.

Pornind de la această ipoteză, cercetătorii vor să extindă studiul asupra persoanelor care sunt la terapie intensivă pentru optimizarea tratamentului şi îmbunătăţirea sistemului imunitar.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.