Cum încearcă românii să păcălească repartitoarele de căldură şi apometrele

Facturile la căldură din ce în ce mai mari îi determină pe oameni să recurgă uneori la tot felul de trucuri pentru a păcăli sistemul şi în acest mod să scoată mai puţini bani din buzunar pentru încălzirea locuinţei sau pentru apă rece şi caldă. Românul e inventiv şi bineînţeles a găsit şi metode pentru a înşela ceasurile de la repartitoarele de căldură şi apometre.

25 ian. 2013, 06:32
Cum încearcă românii să păcălească repartitoarele de căldură şi apometrele

Metode de a păcăli repartitoarele de căldură

Din cauza facturilor cu preţuri ridicate, mai ales pe timpul rece, locatarii de blocuri au început să aplice fel de fel de metode cu care reuşesc să păcălească repartitoarele de căldură.

1. Demontarea repartitoarelor şi răcirea lor în frigider

La repartitoarele de căldură fie nu declară corect indexul, fie că demontează repartitorul, dacă nu are sigiliu, şi-l bagă în frigider sau îl pun afară, la rece. Repartitorul e montat pe calorifer printr-un simplu şurub sau o plăcuţă. El poate fi uşor demontat, iar înainte să vină persoana însărcinată cu citirea indexului, proprietarul locuinţei îl pune la loc. Sau poate să fie de comun acord cu persoana aia. Îi dă o şpagă şi scrie pe caietul lui acolo câteva unităţi. Acel instrument, acel aparat electronic, nu înregistrează în condiţiile în care nu are căldură în jur”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

2. Răcirea repartitorului cu carpa umedă sau cu o pungă cu gheaţă. Astfel, aparatul nu mai sesizează diferenţa de temperatură. „Dacă pui ceva umed, la fel nu înregistrează, creează o protecţie a lui la căldură. Sau poate să-l reseteze dacă vorbeşte cu persoana de la firmă. Ei (cei de la firmă n.r.) au voie să umble să-l reseteze, să-l schimbe dacă e defect, să-l verifice”, mai spune Radu Opaina.

Metode de a păcăli apometrele

Unii locatari au sigilii pe care le repun după ce au consumat apă fără să fie înregistrată. Alţii şi-au construit chiar reţele paralele, pentru alimentarea vaselor de toaletă sau a maşinii de spălat.

„La apă poate să păcălească prin ocolirea contorului, îşi montează maşina de spălat înaintea contorului, de exemplu. Când are nevoie îşi pune un furtun, îl leagă într-o conexiuni făcută înaintea contorului şi foloseşte apă sau poate să scoată contorul, poate să-i pună un furtun temporar după care îl pune la loc, dar asta e mai greu pentru că trebuie să oprească apa în bloc”, a explicat Radu Opaina.

O altă metodă constă în desfacerea apometrului şi introducerea unei folii de plastic sau a unei hârtii între dispozitivul de înregistrare şi partea mecanică.

Pe parcursul sezonului rece, un mod de a înşela apometrul este prin folosirea apei din instalaţiile de încălzire pentru clătirea toaletei.

Ce spun firmele specializate în repartitoare de căldură despre aceste jonglerii

Potrivit firmelor care vând repartitoare furtul privind consumul de căldură nu se poate practica atâta timp cât repartitoarele au sigilii. „Dacă repartitorul a fost sigilat de firma montatoare, proprietarul nu poate face nimic. Furt cu repartitorul e poveste”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET George Mănăstireanu, director Cagero Instal.

Dar atâta timp cât nu există sigilii, proprietarul poate face ce vrea cu repartitoarele sau apometrele pentru a nu mai reflecta realitatea consumului.

Apometrele pot fi date înapoi, pot fi făcute să meargă invers, există metode, cu condiţia să nu existe sigiliu”, a mai spus George Mănăstireanu.

O altă metodă la care apelează cei care vor facturi mai mici la căldură este aceea a celui de-al doilea calorifer. „Am auzit, nu am întâlnit, şi nici nu am văzut, că unii proprietari au un al doilea calorifer, care este montat până la momentul citirii repartitorului. Când se citeşte repartitorul se montează caloriferul cu repartitorul montat şi care este şi sigilat”, a amintit George Mănăstireanu. Ca să nu arate acelaşi consum ca la ultima citire, unii proprietari montează caloriferul cu repartitorul pe el câteva zile, ca să aibă totuşi un consum.

Tot la apometre, o altă metodă de a înregistra un consum mai mic este folosirea magneţilor. „Se lipesc de apometru şi acesta nu se mai învârte”, a spus un instalator pentru ROMÂNIATV.NET.

„Magnetul poate fi folosit la contoarele de apă rece, apă caldă, dar cele cu rotiţe metalice în interior, ori în apartamente nu sunt aşa ceva”, a completat Radu Opaina.