Cum foloseşti toaleta în spaţiu: Ghidul amuzant al astronauţilor VIDEO

Fostul comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) Sunita Williams a realizat un ghid amuzant despre cum să foloseşti toaleta în spaţiu, în condiţii de zero-gravitaţie.

20 mart. 2013, 13:25
Cum foloseşti toaleta în spaţiu: Ghidul amuzant al astronauţilor VIDEO

Căpitanul William, care deţine recordul pentru cel mai lung zbor spaţial al unei femei – 195 de zile, a dezvăluit detaliile despre toaleta orbitală, într-un tur al ISS.

Toaleta, explică ea, are două funcţii „pentru numărul 1 şi pentru numărul doi”, având câte un recipient colorat pentru fiecare. Despre „numărul 2” a spus că vasul este „destul de mic şi trebuie să ţinteşti foarte bine şi să te asiguri că este direcţia bună”. „Miroase puţin, aşa că o să îl închid”, a mai spus astronautul.

Astronauţii au de ales între două tipuri de hârtie igienică: americanii preferă versiunea fină, în timp ce ruşii preferă o versiune mai dură. Sunita precizează că astronauţii sunt dotaţi cu mănuşi, scutece şi şerveţele umede, în eventualitatea în care lucrurile „scapă de sub control”.

„Numărul 1 se poate împrăştia peste tot dacă nu ţinteşti corect”, avertizează Sunita. Din fericire, adaugă astronautul, ambele toalete au o mică sucţiune pentru a ţine lucrurile în direcţia potrivită.

În 2009, cei 13 oameni de pe ISS au rămas fără toaletă după ce aceasta s-a stricat. Astronauţii au fost forţaţi să poarte ochelari de protecţie, mănuşi şi măşti, pentru a reface instalaţia.Din păcate, au trebuit să aştepte componente noi de pe Pământ.