Comisia de revizuire a Constituţiei schimbă DEFINIŢIA familiei VIDEO

Decizia parlamentarilor de a interzice discriminarea bazată pe orientarea sexuală a fost interpretată de către unii deputaţi ca o permisiune pentru căsătoriile între homosexuali. Biserica Ortodoxă a protestat imediat, transmite România TV. Ulterior, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament prin care redefineşte familia ca fiind o căsătorie liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

RomaniaTV.net
05 iun. 2013, 13:50
Comisia de revizuire a Constituţiei schimbă DEFINIŢIA familiei VIDEO

Deputatul Remus Cernea a interpretat articolul din Constituţie în favoarea căsătoriilor între homosexuali şi a propus modificarea tuturor legilor care interzic acest lucru.

„Dacă vorbim de Constitutie in masura in care ea va avea o prevedere prin care se va interzice orice forma de discriminare bazata inclusiv pe orientare sexuala, eliminarea ar reprezenta o baza constitutionala pentru a fi apoi modificate toate legile care genereaza discriminari de acest fel. Ar putea insemna inclusiv ca orice persoana, orice cuplu, inclusiv cele de acelasi sex, nu vor fi discriminate”, a declarat Remus Cernea într-o intervenţie la România TV.

Printre cei care se declară împotriva demersului lui Cernea se regăseşte şi scriitorul Dan Ciachir.

„E o speculatie ieftina, este furtuna in pahar cu apa. E firesc ca biserica sa-si spuna punctul de vedere, e o agitatie de spirite inutile facuta de un terchea-berchea care vrea reclama”, a precizat Dan Ciachir.

De cealaltă parte, pentru a pune capăt discuţiilor pe această temă parlamentarii au adoptat un amendament în care se precizează definiţia familiei

Acesta prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între „un bărbat şi o femeie”, sintagmă care înlocuieşte cuvântul „soţi”, prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” devine: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor„.

Amendamentul a fost iniţiat de deputaţii Florica Cherecheş, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha. Un amendament în acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire şi de către Biserica Ortodoxă Română.

Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” şi 3 abţineri. Deputaţii PNL Petre Roman, George Scutaru şi Alina Gorghiu sunt cei care s-au abţinut.