Cum arătau MANUALELE ŞCOLARE în anii ’80, ’90. Vezi GALERIE FOTO

Chiar dacă pentru unii şcoala nu este un subiect de care să îşi amintească cu plăcere, este aproape imposibil să nu devii nostalgic atunci când răsfoieşti o colecţie de manuale şcolare din anii '80-'90, ale căror coperte de carton, cu ilustraţii simple, cu pagini uzate şi pătate de cerneală treceau prin mâinile a generaţii întregi.

RomaniaTV.net
09 apr. 2013, 05:52

De peste 20 de ani, România se străduieşte să reformeze sistemul de educaţie, însă până acum nu s-a înregistrat vreun succes notabil. Rând pe rând, toţi cei care au ajuns în funcţia de ministru al Educaţiei au propus şi au produs schimbări în sistem, care au creat doar haos, după cum se plâng dascălii şi părinţii.

Însă, în ciuda nemulţumirilor generale legate de sistemul de învăţământ, oricine priveşte înapoi spre copilăriei devine uşor nostalgic atunci când îşi aminteşte de perioada în care a fost elev. Nici nu este greu să îţi aminteşti de manualele grele, cu coperte din carton, ilustrate simplu, cu desene şterse, mâzgălite şi pătate cu cerneală. Nici caietele nu erau mai colorate, în afară, desigur, de obişnuitele pete de cerneală sau pastă de pix.

În anul şcolar 1997-1998 au fost introduse primele manuale alternative, însa asta nu a înseamnat că manualele unice au fost scoase definitiv din şcoli. Încă mai există copii care învaţă după manualele vechi, în care, spre deosebire de cele alternative, informaţiile sunt, desigur, depăşite.

În vreme ce unii elevi încă mai învaţă după manuale neactualizate, oficialii din Minsterul Educaţiei ţin pasul cu tehnologia vremurilor şi vor să introducă manualele digitale. Ministrul Educaţiei speră ca în câteva luni, şi nu peste un an sau doi, să aibă loc primele licitaţii pentru manuale digitale.

„Primele lucruri pe care trebuie să le facem în momentul de faţă este să împrospătăm manualele. Avem manuale vechi şi de 10-12 ani, trebuie să aducem la zi curriculum, să gândim noi manuale care să aibă o structură mult mai flexibilă, în sensul că, în orice moment, dacă doreşti să actualizezi o secţiune din manual, să o poţi face”, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a precizat că introducerea manualelor digitale nu înseamnă că nu vor mai exista manualele în format clasic.

Pentru mai multe imagini, vezi GALERIA FOTO