Cum ar trebui trataţi turiştii pe litoralul românesc. Sfaturi pentru hotelieri

Minivacanţa de 1 Mai constituie primul test care trebuie trecut atât de hotelieri, cât şi de autorităţile locale în încercarea de a oferi un un sejur de calitate turiştilor. Dacă turiştii sunt mulţumiţi, vor reveni în acest sezon.

RomaniaTV.net
25 apr. 2012, 10:01
Cum ar trebui trataţi turiştii pe litoralul românesc. Sfaturi pentru hotelieri

„În mod normal, pregătirile staţiunilor pentru primirea oaspeţilor ar fi trebuit să înceapă cu foarte mult timp înainte pentru a pune la punct toate detaliile. Nu doar pentru turişti, ci şi pentru hotelieri este enorm de important ca plajele să fie pregătite, sau ca amenajarea spaţiilor verzi ori a aleilor să fie finalizată. De felul în care ne vom prezenta în acest moment în faţa turiştilor depinde în mare măsură succesul sezonului care urmează. În cazul în care turiştii vor fi mulţumiţi de ceea ce găsesc, cea mai mare parte a acestora se vor întoarce fie pentru un weekend, fie pentru un sejur complet”, a spus Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS).

Comportamentul personalului

Pentru ca oferta turistică să aibă succes, serviciile oferite turiştilor trebuie îmbunătăţite considerabil. Astfel, de la intrarea în unitatea de cazare, turistul trebuie să se simtă confortabil, să simtă faptul că el este important pentru hotelier. „O băutură de bun venit, zâmbetul necondiţionat al recepţionerei şi amabilitatea fără limite pot însemna foarte mult pentru turist. O apariţie plăcută a angajaţilor hotelului (sau altor unităţi de servire turistică) în faţa turiştilor nu costă nimic în plus, este un atu gratuit, însă este unul dintre cei mai importanţi factori în faţa turiştilor”, a mai spus Dan Matei Agathon. Ideal ar fi ca serviciile hoteliere trebuie să fie de cinci stele chiar dacă hotelul deţinut are doar trei stele. Pentru asta hotelirerii ar trebui să se ocupe de amenajarea spaţiilor verzi, a piscinei, curăţenia din unitate, folosirea de prosoape noi şi lenjerie de pat nouă. Toate acestea pot da un plus calităţii oferite de hotel.

Românul este gurmand

Nu este o afirmaţie gratuită, este o realitate. „Indiferent de tipul mesei oferite (mic dejun, demipensiune, pensiune completă sau all inclusive) trebuie să oferim turiştilor tot ce este mai bun din punct de vedere alimentar. Produsele trebuie sa fie cât mai variate. O greşeală întâlnită des este aceea că se pune accent pe cantitate şi nu pe calitate. Putem oferi turiştilor un bufet suedez variat, de unde se pot alege cât mai multe în locul a două feluri de mâncare în cantitate mare” a precizat Dan matei Agathon. Întotdeauna turiştii vor povesti sau vor fi întrebaţi de prieteni cum a fost mâncarea.

Românii preferă cazare cu animaţie

Călatorind în alte ţări, turiştii români au prins gustul animaţiei, fie că este vorba despre copii sau adulţi. Românii doresc animatori cel puţin pentru copii. „Dacă ne decidem să oferim animaţie pentru copii trebuie să acordăm o foarte mare atenţie echipei de animatori pentru ca aceasta să fie la nivelul aşteptările celor mici, dar şi a celor mari. La acelaşi capitol intră şi locurile de joacă pentru cei mici” mai arată preşedintele FPTS. Tendinţa majoră a românilor cu copii este să se îndrepte către hotelurile ce oferă astfel de facilităţi. Dacă permite spaţiul, mesele de tenis, câteva seturi de table, un joc darts pot însemna servicii de care turiştii se vor bucura.

Reclamaţiile trebuie luate în seamă

Un element extrem de important îl constituie modul în care sunt tratate reclamaţiile clienţilor. Turistul trebuie preluat cât mai repede de către unul dintre directori pentru a i se arăta că este preţuit de administraţie şi că se doreşte o rezolvare urgentă a unei posibile situaţii neplăcute. „Orice nemulţumire nerezolvată poate naşte alte nemulţumiri ce se propagă foarte repede în hotel” a amintit Dan Matei Agathon.