Cum alegi cele mai sănătoase alimente

Obişnuieşti să cumperi produse mai mult pe baza aspectului ambalajului şi nu a ingredientelor conţinute? Iată câteva sfaturi pentru a alege întotdeauna cele mai sănătoase mâncăruri.

RomaniaTV.net
29 ian. 2013, 09:52
Cum alegi cele mai sănătoase alimente

Cereale

„Cele mai multe cereale pentru micul dejun sunt similare in ceea ce priveste cantitatea si numarul de calorii, insa difera in continutul de fibre si de zahar”, explica Keri Gans de la American Dietetic Association. Cumpara cerealele care au, pentru fiecare portie, cel putin 5 grame de fibre si mai putin de 12 grame de zahar. Daca simti ca ceva lipseste, alege sortimentele care contin si fructe uscate, singura sursa „dulce” recomandata in cereale. De asemenea, ai grija sa nu depasesti cantitatea de sodiu recomandata zilnic.

Citeste si: 6 alimente pentru micul dejun care nu ingrasa

Paine

Cauta painea care nu contine, pe felie, mai mult de 100 de calorii si 150 de miligrame de sodiu. De asemenea, verifica sa aiba cel putin 3 grame de fibre pe felie (painea alba este, deci, exclusa). „Chiar daca se precizeaza ca are in compozitie grau integral, nu este neaparat adevarat”, avertizeaza Gans. Cumpara in schimb painea pe care scrie „100% cereale integrale”.

Citeste si: Ce tip de paine e mai sanatoasa?

Batoane energizante

Fii foarte atenta atunci cand cumperi batoane energizante: citeste care e continutul de proteine, calorii, grasimi, zahar si fibre. Cele mai bune alegeri presupun cel putin 5 grame de proteine si 3 grame de fibre, mai putin de 10 grame de zahar si nu mai mult de 200 de calorii. Batonul poate avea 300 de calorii, dar numai daca il servesti ca masa principala, nu ca simpla gustare. De asemenea, 20 de grame de proteine inseamna mult prea mult, la fel cum 15 grame de grasimi este excesiv. „Opteaza pentru batoane cu nuci, alimente din care iti asiguri grasimile bune pentru organism”, sugereaza Gans.

Citeste pe Cosmopolitan.ro mai multe sfaturi pentru a cumpara mancare sanatoasa.