CTP: UDMR nu trebuia să fie la guvernare. Este un fel de PCR

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, luni seară, la România TV, că UDMR nu ar fi avut ce să caute la guvernare în România, după ce oamenii au dat, la alegerile din 9 decembrie, un vot de blam partidelor care au guvernat ţara în ultimii opt ani, printre care s-a numărat şi formaţiunea condusă de Kelemen Hunor.

17 dec. 2012, 21:01
CTP: UDMR nu trebuia să fie la guvernare. Este un fel de PCR

Editorialistul Cristian Tudor Popescu a apreciat că o intrare la guvernare a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu ar fi fost în favoarea maghiarilor din România, care „au simţit putreziciunea şi au venit la muchie să voteze”. CTP consideră, totodată, că „acum e prima dată când UDMR suportă consecinţele acţiunilor sale politice” şi că „votul popular este împotriva UDMR, împotriva guvernărilor Boc şi Ungureanu, din care a făcut parte şi UDMR”.

UDMR e un fel de PCR, este singurul partid care nu a plătit greşelile, hoţia, corupţia pe care le practică, aidoma celorlalte partide. Acum e prima dată când suportă consecinţele acţiunilor sale politice. UDMR are aceeaşi garnitură de conducere a partidului, cea grupată în jurul lui Marko Bela, de 20 şi ceva de ani încoace. Şi asta pentru că nu a plătit. Toate celelalte partide au schimbat conducerile pentru că a trebuit să plătească. Dar UDMR a fost în această sferă privilegiată în care a băgat-o complexul faţă de minorităţi: să nu cumva să spună cineva pe afară că nu i-am tratat cum se cuvine”, a spus Cristian Tudor Popescu, la „Ultima Oră”.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după runda de negocieri cu UDMR de la Parlament, că decizia finală este ca Uniunea condusă de Kelemen Hunor să nu facă parte din Guvern.

Cristian Tudor Popescu a apreciat, însă, că simplul gest al premierului Victor Ponta de a-i chema la discuţii pe cei de la UDMR a reprezentat o „nesocotire” şi o „batjocură” faţă de voinţa populară: „Domnul Ponta n-a rostit următoarea frază: «Nu pot să-mi bat joc de oamenii care ne-au votat». A prezentat o viziune de mare anvergură… «să terminăm cu războiul»… Primul lucru pe care trebuia să-l spună era: «Nu pot să-mi bat joc de voinţa populară vârând UDMR la guvernare. Eu ştiu că domnul Ponta e foarte cinic, iar în politică de multe ori asta este o calitate. Dar nu fac decât să observ similitudinea care vine de la Partidul Comunist, unde masele trebuiau conduse de Comitetul Politic Executiv. Asta e atitudinea, de dispreţ faţă de voinţa populară, pe care din păcate domnul Ponta o copiază foarte repede de la domnul Băsescu. Mult prea repede şi este un semnal de rău augur pentru ce va face domnul Ponta„.

Editorialistul l-a criticat dur şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru faptul că a ales să anunţe desemnarea lui Victor Ponta prim ministru printr-un comunicat, spunând că şeful statului s-a ascuns „ca mortul în păpuşoi„.

N-ar fi fost normal şi în folosul civilizaţiei politice din România să apară domnul Băsescu şi să spună «îmi păstrez părerile despre Victor Ponta, dar pentru că s-a exprimat voinţa populară, îl numesc premier»?. Nu. Dânsul s-a ascuns ca şi cum nimic nu s-a întâmplat şi nu s-a rostit vreme de o lună„, a punctat CTP.

Analistul a mai apreciat că Traian Băsescu „a ieşit destul de şifonat” din consultările cu partidele de luni şi după desemnarea premierului: „După ce a înşirat toate strigăturile alea despre Victor Ponta, (…) mulţi s-au gândit că o avea ceva în tolbă, că vine cu un dosar despre Ponta. Tocmai pentru că a simţit că pierde în singura direcţie care îl intersează, şi anume puterea, a evitat să apară şi să anunţe desemnarea domnului Ponta şi a făcut-o printr-un comunicat„.

Cristian Tudor Popescu consideră că de acum înainte Traian Băsescu se va preocupa doar de propria imagine: „Nu-l mai interesează PDL în momentul de faţă, se va ocupa doar de sine şi toate acţiunile domniei sale vor fi îndreptate în ideea de a salva ceea ce crede dânsul că se mai poate salva din imaginea domniei sale înainte de a părăsi scena politică„.