CTP: Cifrele INS-ului nu au relevanţă în cazul referendumului, chiar dacă ele reprezintă realitatea

Rezultatul final al referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi făcut public miercuri de către Biroul Electoral Central. După anunţarea rezultatului, judecătorii Curţii Constituţionale vor decide dacă referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu este valid sau nu. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat că judecătorii CCR trebuie să-şi fundamenteze decizia privind validarea sau invalidarea referendumului pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la România TV că cifrele INS-ului nu au relevanţă în cazul de faţă chiar dacă ele reprezintă realitatea.

RomaniaTV.net
31 iul. 2012, 18:42
CTP: Cifrele INS-ului nu au relevanţă în cazul referendumului, chiar dacă ele reprezintă realitatea

„Cifrele INS-ului, despre a cărui conducere eu spuneam că trebuie arestată acum vreo lună şi ceva pentru că nu a furnizat date, nu au relevanţă în cazul de faţă chiar dacă ele reprezintă realitatea. Chestiunea boicotului poate să fie gândită, interpretată de cei mai înalţi judecători din ţara asta. Domnul Băsescu şi PDL în mod deschis, pe faţă, au îndemnat de a nu veni la vot. Acest gest este de natura unui fault, de natura unei obstrucţii în procesul de votare îndreptat împotriva spiritului legii emise de CCR”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la România TV.

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, marţi, că judecătorii CCR trebuie să-şi fundamenteze decizia privind validarea sau invalidarea referendumului pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI. Potrivit lui Vosganian, o hotărâre a CCR bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe „România ipotetică”, şi nu pe „România reală”, va adânci criza politică.

„CCR să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege, în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine MAI privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor expirate. De asemenea, de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentur diferite categorii de persoane. CCR trebuie să îşi dea decizia abia după ce armonizează toate aceste informaţii. Orice decizie care s-ar da în baza unei Românii ipotetice, statistice care nu este în concordanţă cu România reală, ar putea să conducă la o conluzie riscantă pentru România”, a mai spus Vosganian.

Senatorul PNL a insistat că CCR are datoria de a-şi întemeia decizia privind validarea sau invalidarea referendumului pe un ”cvorum real”, care să suprapună România statistică peste România reală.