CSM s-a sesizat pe INTERCEPTAREA lui Băsescu. Procurorul de caz, VERIFICAT de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat, sâmbătă, după apariţia în presă a interceptării convorbirii telefonice dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul "Motorina", informează România TV. Inspectorii vor verifica dacă procurorul de caz a respectat procedura când a introdus în dosar interceptările cu şeful statului.

RomaniaTV.net
20 oct. 2012, 08:40
CSM s-a sesizat pe INTERCEPTAREA lui Băsescu. Procurorul de caz, VERIFICAT de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a CSM va verifica dacă procurorul de la DIICOT Braşov, Marian Drilea, a respectat procedurile în dosarul fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar, ataşând convorbiri care nu au legătură cu cauza.

Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor fragmente din presupuse interceptări efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată„, se arată într-un comunicat al CSM.

Preşedintele Traian Băsescu a fost interceptat în dosarul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar.

CITEŞTE AICI DISCUŢIA DINTRE TRAIAN BĂSESCU ŞI SORIN BLEJNAR

Sorin Blejnar l-a sunat în luna septembrie 2010 pe preşedintele Traian Băsescu, pentru a îl informa în legătură cu o firmă de construcţii care a câştigat numeroase contracte cu statul şi care avea datorii. Firma este a unor apropiaţi ai PDL. De asemenea, preşedintele a cerut explicaţii şi despre Rompetrol şi i-a spus lui Blejnar să găsească soluţii împreună cu ministrul justiţiei.

Administraţia Prezidenţială a recunoscut interceptările din dosarul DIICOT. Vezi cum a explicat preşedintele Traian  Băsescu discuţiile cu Sorin Blejnar

Încă din 6 septembrie, Inspecţia judiciară a CSM a fost sesizată în acest caz, de către şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, pentru faptul că procurorul Marian Drilea – detaşat la Institutul Naţional al Magistraturii, începând cu 1 septembrie – a dat publicităţii rechizitoriul lui Sorin Blejnar înainte ca dosarul să ajungă la instanţa de judecată (moment în care acesta devine public-n.r.).

Surse judiciare, citate de Mediafax, susţin că procurorului Marian Drilea, de la Serviciul DIICOT Braşov, i se propusese funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de către fostul ministru al Justiţiei, care a fost înlocuit, în 25 august, cu Mona Pivniceru.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat în 31 august, procurorul Drilea trimiţându-l şefului său ierarhic superior, pentru confirmarea legalităţii documentului, potrivit procedurii penale.

Până să-l confirme şeful său, Cătălin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presă, fiind publicate pasaje din rechizitoriu.

Astfel, în 6 septembrie, DIICOT a dat următorul comunicat: „Urmare a informaţiilor apărute în mass-media, privind dosarul penal nr. 134/D/P/2010 al DIICOT-Serviciul Teritorial Braşov, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism face următoarele precizări: Dosarul penal nr. 134/D/P/2010 nu a fost înaintat, până la această dată, instanţei de judecată competente, la acest moment în cauză fiind derulată procedura prev. de art. 264 alin. 3 Cpp. În acest context, orice apariţie în spaţiul public a unor pretinse acte de urmărire penală efectuate în această cauză, nu este confirmată şi asumată de către instituţia noastră. Pe cale de consecinţă, promovarea materialelor de presă pe acest subiect se realizează pe responsabilitatea exclusivă a autorilor acestora”.

Mai mult, DIICOT arăta că în raport de apariţia în presă a unor acte de urmărire penală, provenind din dosarul penal nr. 134/D/P/2010, conducerea Direcţiei a sesizat Inspecţia Judiciară – Direcţia de Inspecţie pentru procurori.

Între timp, începând cu 1 septembrie procurorul Marian Marga Drilea şi-a început activitatea în cadrul departamentului de formare iniţială, la disciplinele Drept penal şi Drept procesual penal, la Institutul Naţional al Magistraturii, unde a fost detaşat printr-o decizie a CSM din data de 10 iulie.

Anterior, în cursul anului 2010, Marian Drilea a fost reclamat de Sorin Blejnar la CSM, care îl acuza de hărţuire, însă Inspecţia Judiciară a apreciat că nu sunt întemeiate acuzaţiile fostului şef al ANAF, astfel că sesizarea a fost clasată.

În cadrul anchetei, procurorul Drilea a obţinut legal autorizaţie de interceptare a lui Blejnar, astfel că toate persoanele care au interferat cu acesta în perioada ascultării telefoanelor apar în transcrierea convorbirilor. Astfel, au apărut discuţii între Sorin Blejnar cu preşedintele Traian Băsescu, procurorul Alina Bica (fost secretar de stat), fostul ministru al Turismului Elena Udrea etc.

De regulă, convorbirile care nu au legătură cu cauza sunt distruse de anchetatori, după finalizarea dosarului, afirmă surse judiciare.

În 10 septembrie 2012, DIICOT Braşov a informat că Sorin Blejnar, alături de alte 22 de persoane, a fost trimis în judecată, pentru afaceri cu produse petroliere, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină.

Sâmbătă au apărut noi interceptări în dosarul Blejnar. Interceptările scot la iveală afaceri de partid pe banii statului, dar şi mecanismul mafiot de numire în funcţii la vămi, informează România TV. Procurorii DIICOT l-au interceptat pe primarul Braşovului, cu nume de cod Zeus, dar şi pe primarul din Videle. Acesta îi cerea ajutorul lui Blejnar prin Adrian Videanu.