Criză de vaccinuri în maternităţi

Ministerul Sănătăţii a întârziat organizarea licitaţiei pentru cumpărarea acestor vaccinuri, motiv pentru care bebeluşii nu au fost imunizaţi.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 14:05
Criză de vaccinuri în maternităţi

TBC, tetanos sau tuse convulsivă sunt doar câteva dintre afecţiunile pe care un nou-născut le poate contacta dacă nu este vaccinat imediat după naştere.

Pentru a-şi proteja micuţii, părinţii au ajuns să scoată bani grei din buzunar şi să cumpere aceste vaccinuri. Este vorba despre medicamentele Tetaxim şi BCG, două vaccinuri care nu se comercializează în farmacii, putându-se achiziţiona doar prin comandă, iar preţurile pornesc de la 150 de lei şi ajung până la 300 de lei.

În prezent, sunt probleme în 39 de judeţe ale ţării. La Cluj, lipsurile ai fost raportate de acum două săptămâni, însă situaţia nu a fost rezolvată.

Reprezentanţii maternităţilor spun că de vină pentru aceste probleme ar fi chiar cei de la Ministerul Sănătăţii, care au întârziat o licitaţie cu firmele care produc aceste vaccinuri. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii susţine că vina aparţine maternităţilor care au raportat târziu stocurile reduse de vaccinuri.