Cristian Preda: Nu e târziu ca Năstase să-şi asume eşecul neaderării în 2004

Europarlamentarul PDL Cristian Preda îl consideră pe fostul premier Adrian Năstase drept principalul vinovat pentru faptul că România nu a fost invitată să adere în Uniunea Europeană în anul 2004.

RomaniaTV.net
03 ian. 2012, 11:26
Cristian Preda: Nu e târziu ca Năstase să-şi asume eşecul neaderării în 2004

Preda scrie pe blogul personal despre un interviu pe care l-a acordat Deutche Welle, ce a avut ca temă împlinirea a cinci ani de când ţara noastră a devenit parte a Uniunii Europene. Pedelistul consideră că România ar fi trebuit să adere la UE în anul 2004 şi că fostul prim-ministru Adrian Năstase este responsabil pentru faptul că aderarea nu a avut loc.

„Era de neimaginat ca România şi Bulgaria să nu fie primite în UE, după ce alte ţări ex-comuniste au fost primite. Aş spune chiar că era în interesul Europei să nu facă diferenţierea pe care a făcut-o şi să ne primească în 2004. Premierul din acea perioadă, Adrian Năstase, nu şi-a asumat niciodată acest eşec. Nu e târziu să recunoască acum că întârzierea i se datorează„, scrie Cristian Preda pe blogul personal.

El crede că pentru a recupera decalajul pe care îl avem faţă de alte ţări europene, România are nevoie simultan de dezvoltare economică şi inteligenţă politică.  Preda afirmă, însă, ironic că nu e sigur că „lucrurile bune vin întotdeauna împreună”

„Pentru a recupera ceea ce ne separă încă de celelalte ţări din Uniune, e nevoie în egală măsură de dezvoltare economică şi de inteligenţă poitică. Nu e sigur însă că lucrurile bune vin întotdeauna împreună, cum spunea Albert Hirschman, într-un celebru text despre relaţia dintre progresul economic şi cel politic”, mai scrie pedelistul.