Crin Antonescu: Constituţia nu este revizuită pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi că legea fundamentală a ţării nu este revizuită pentru pentru mandatul unui preşedinte, "acesta sau altul", al unui premier sau unui guvern, ci se face pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a răspunde "tuturor întrebărilor" şi pentru a preveni toate formele de criză, de blocaj.

28 mai 2013, 07:49
Crin Antonescu: Constituţia nu este revizuită pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul

Crin Antonescu a spus, la dezbaterea „Garanţii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constituţiei” că legea fundamentală trebuie modificată „ţinând cont de o curată ceva mai lungă şi ţinând cont de multe aspecte, nu doar „în funcţie de o conjunctură politică”.

„Nu modificăm Constituţia pentru o persoană, pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid sau altul. Nu modificăm Constituţia în funcţie de şi pentru o conjunctură politică. Trebuie să modificăm Constituţia ţinând cont de o durată ceva mai lungă, de experienţă, de modul în care a funcţionat vechea Constituţie, de toate ameninţările pe care le putem imagina şi de toate variantele pe care le putem imagina, pentru ca România să aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc interpretărilor de conjunctură, pentru a nu mai aduce CCR în situaţia de a suplini Constituţia şi de a suplini lacune sau zone de echivoc ale Constituţiei prin hotărârea CCR”, a afirmat Antonescu.

În opinia sa, noua formă a Constituţiei va trebui să reflecte şi evoluţiile înregistrate în ultimul timp atât în plan intern, cât şi extern. Preşedintele Senatului a subliniat că România are nevoie de „o Constituţie care să aducă la zi tot ce a însemnat în ultimul deceniu evoluţie în societatea românească, evoluţie în peisajul public internaţional, evoluţie în însuşi modul nostru de a înţelege şi de a practica democraţia”.

„Nu sunt atât de optimist încât să îmi închipui că am putea să discutăm detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic. Până la urmă, este normal să facem acest lucru, pentru că asta reprezentăm fiecare dintre noi, partidele parlamentare, o anumită viziune, anumite opţiuni, inclusiv în materie constituţională. Cred că speranţa noastră, a tuturor, este să facem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă, nu este o revizuire pentru un ciclul electoral, acesta sau altul, nu este o revizuire pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul, al unui premier sau unui guvern”, a subliniat Antonescu.

El a precizat că începând de miercuri Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei îşi va începe activitatea şi va lucra „cu intensitate”, discuţiile urmând să pornească de la „viziunea”, propunerile şi amendamentele înaintate de partidele parlamentare.