Crin Antonescu, al doilea om în stat. Ce drepturi ar avea în cazul suspendării lui Băsescu

Liderul PNL Crin Antonescu a fost ales marţi preşedinte al Senatului, după ce Vasile Blaga a fost revocat din funcţie. Potrivit Constituţiei, în cazul în care preşedintele României, Traian Băsescu, va fi suspendat, aşa cum s-a vehiculat în presă în ultimele zile, Crin Antonescu, în calitate de şef al Senatului, va asigura interimatul. Conform Constituţiei, preşedintele interimar are drepturi limitate în exercitarea acestei funcţii, însă ar avea dreptul să acorde graţierea individuală.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 16:38
Crin Antonescu, al doilea om în stat. Ce drepturi ar avea în cazul suspendării lui Băsescu

În cazul în care preşedintele Senatului va asigura interimatul, potrivit ART. 98 din Constituţia României, aliniatul 2, „atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”.

Mai exact, preşedintele interimar NU va putea exercita atribuţiile prevăzute în următoarele articole din legea fundamentală:

ARTICOLUL 88
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

CE POATE FACE PREŞEDINTELE INTERIMAR

În schimb, potrivit ARTICOLULUI 91 din Constituţie, preşedintele interimar poate încheia tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le poate supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Preşedintele interimar, la propunerea Guvernului, poate acredita şi rechema reprezentanţii diplomatici ai României şi poate aproba înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Potrivit ARTICOLULUI 92, preşedintele interimar este comandantul forţelor armate şi preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

 Tot potrivit Constituţiei (ARTICOLUL 93), preşedintele interimar poate institui starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi poate solicita Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

De asemenea, potrivit Constituţiei, articolul 94, preşedintele interimar POATE conferi decoraţii şi titluri de onoare, poate acorda gradele de mareşal, de general şi de amiral, poate numi în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege şi poate acorda graţierea individuală.