Creşterea numărului de ore de sport în şcoli, greu de pus în practică

Orele de sport cerute de Ministerul Educaţiei vor fi imposibil de ţinut în şcoli. Profesorii spun că sălile de sport ar trebui să fie deschide de la opt dimineaţa până la miezul nopţii pentru a fi îndeplinită norma dorită de minister. Şi asta în cazul fericit în care în şcoală există o sală de sport. 

19 feb. 2013, 15:06
Creşterea numărului de ore de sport în şcoli, greu de pus în practică

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul Planului cadru pentru învăţământul primar prin care propune creşterea numărului de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase a elevilor, respectiv educaţie fizică şi muzică.

Pentru ciclul primar, orele destinate stimulării motricităţii sunt repartizate astfel: două ore la disciplina „Educaţie fizică” şi alte două ore la disciplina „Muzică şi mişcare” pentru elevii din clasele pregătitoare, I şi a II-a şi două ore la disciplina „Educaţie fizică” şi o oră la disciplina „Joc şi mişcare”, pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a.

Profesorii spun că ideea ministrului de a introduce mai multe ore de sport pe săptămână este greu de pus în practică. Un calcul simplu arată că la o medie de 20 de clase într-o şcoală, la patru ore de educaţie fizică, asta înseamnă că sala de sport ar trebui deschisă de dimineaţa devreme şi până târziu în noapte. Există însă şi cazuri mai puţin fericite, când şcolile nu au o sală de sport. Potrivit România TV, între 50% şi 80% dintre şcolile din fiecare judeţ nu deţin săli de sport.

„Dacă luăm o şcoală cu 30 de clase şi care ar avea patru ore pe săptămână pentru fiecare clasă, cu o singura sală de sport înseamnă că în acelaşi timp trebuie să se facă în sală educaţie fizică cu cinci clase, lucru imposibil. Sportul este binevenit numai că trebuie să se ia şi măsura de a construi săli şi terenuri de sport”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la România TV.

Şi învăţătorii susţin creşterea numărului de ore de sport sau muzică, însă semnalează câteva probleme.

Din ce am văzut din planul cadru, nu va creşte numărul de ore la clase. Programa nu s-a aglomerat, s-a luat de la o disciplină şi s-a adăugat la alta. Nu este un lucru rău că se introduc mai multe ore de educaţie fizică, problema este că nu ştiu dacă sunt suficienţi profesori de educaţie fizică, ce se întâmpla cu profesorii de limba engleză cărora li s-au scos din trunchiul comun aceste ore şi dacă şcolile au baze materiale„, a declarat pentru RTV.NET Corina Bâlbâie, profesoară la Şcoala 165 din Bucureşti.

Părinţii nu consideră însă că o creştere a numărului de ore în orarul elevilor îi va aglomera pe micuţi şi, din contră, susţin propunerea Ministerului Educaţiei.

Pe noi nu ne deranjează că mai creşte numărul de ore din ciclul primar, atâta timp cât nu toate orele sunt alocate pentru acumularea de cunoştinţe. Timpul pe care copilul îl petrece în şcoală nu trebuie să fie alocat numai pentru a acumula cunoştinţe, ci şi pentru a dezvolta alte abilităţi, astfel încât copilul să fie atras de şcoală. Nu este deranjant pentru părinţi creşterea numărului de ore, atâta timp cât nu toţi părinţii au posibilitatea să îşi ducă copiii la cluburi sportive”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET preşedintele Asociaţiei Părinţilor şi Elevilor, Mihaela Guna.

Aceasta ridică însă două probleme: Ministerul Educaţiei ar trebui să se asigure că există o infrastructură astfel încât să se poată asigura orele de sport sau muzică, iar diminuarea orelor de română sau matematică să nu afecteze programa şcolară.

 

Iniţiativa Ministerului Educaţiei a fost discutată şi în şedinţa de guvern.

 

„Domnule ministru Pricopie, toată lumea ne-a felicitat pentru că vrem mai mult sport în şcoli şi acum dvs. vă duceţi la minister, de la minister la inspectorii generali şi mai jos şi le spuneţi că nu mai au soluţie, că trebuie să găseasca soluţie să facă sport în şcoli. N-am mai văzut atâta entuziasm pentru o masură a Guvernului de mult timp”, a spus premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern.