Creştere într-o lună cât într-un an, la bursă. Tendinţa negativă anuală, răsturnată

Amplitudinea aprecierii cotaţiilor, de la Bursa din Bucureşti şi nu numai, indică o schimbare majoră de atitudine a investitorilor, potrivit analiştilor. În acest an s-a înregistrat o creştere de peste 13% a indicelui BET, al celor mai importante 10 acţiuni de la Bursa din Bucureşti. În întreg anul 2010, cel mai recent an de creştere, indicele avansase cu doar 12.32%.

01 feb. 2012, 14:34

„Mă aştept ca actuala tendinţă să fie favorabilă în continuare. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) rămăsese în urmă cu recuperarea terenului pierdut în criza iniţială, subprime. Aveam nevoie de un climat extern favorabil. de volume mai mari“, a declarat Iulian Panait, şeful firmei de consultanţă KTD Invest, pentru RTV.NET

 

Acum, toate „aceste elemente sunt prezente de două săptămâni şi avem şi elemente de atractivitate internă precum dividendele mari previzibile la Societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) şi la Fondul Proprietatea“, a adăugat Iulian Panait.

 

Analistul se fereşte să pronunţe verdictul condamnării tendinţei descendente anuale, instalate în februarie 2010. Totuşi, acceptă că „nu vom mai vedea minimele din 2009“ şi că „actualele creşteri vor continua“ spune Iulian Panait. Mai multe indicii de analiză tehnică încurajează, însă, ideea că tendinţa de creştere lunară declanşată în octombrie trecut consacră răsturnarea tendinţei anuale amintite.

 

„Avem de a face cu o creştere susţinută care încorporează multe informaţii şi aşteptări pozitive, începând cu dividendele la SIF-uri şi Fondul Proprietatea, ca şi aşteptările privind rezultatele financiare bune ale companiilor listate pe anul trecut“, spune şi Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest. Astăzi deja Banca Transilvania a confirmat astfel de aşteptări.

 

Începutul de an „promite o tendinţă ascendentă mai lungă decât cea curentă, dar confirmarea definitivă o vom avea la sfârşitul primului trimestru al anului şi mai ales după ce se va fi epuizat stimulentul dividendelor“ adaugă Marcel Murgoci.

 

Brokerul face aluzie la corecţia negativă, care apare în mod obişnuit după ce trec datele la care deţinerea de acţiuni dă dreptul la dividende. În 2010, corecţia negativă de după datele „cu dividend“ s-a transformat în tendinţa negativă de care jucătorii pe piaţă speră să scape acum.

 

Argumentele analiştilor se verifică în amplitudinea creşterilor.

Din portofoliul indicelui BET, de la începutul anului cel mai mult a crescut Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), cu peste 20% (+19,3% în 31 ianuarie), urmat de OMV Petrom (SNP) cu peste 19% (+16,6%, în 31 ianuarie), de însăşi compania Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu aproape 16% (+15,6, în 31 ianuarie) şi de Banca Transilvania (TLV) cu 13,7% (+15,4% în 31 ianuarie).

 

La rândul lor, SIF-urile se află la vârful clasamentului celor mai mari creşteri pe ianuarie: SIF Moldova (SIF 2) cu 24,9% pelocul 5), SIF Oltenia (SIF5) cu 17,2% pe locul 9 şi SIF Muntenia (SIF4) cu 15,1%. Indicele BET Fi, ala SIF-urilor şi Fondului Proprietatea a crescut cu 19,3%.

 

Un loc special îl are Erste Bank, cu a treia cea mai mare creştere, de 28,6%.

 

Printre vedete se strecoară companii mai mici, deşi valoroase, dar nu întotdeauna suficient de lichide, adică uşor de cumpărat sau de vândut.

 

Primele două locuri ale clasamentului sunt ocupate de astfel de companii, cum este dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti (+42,9%), care atrageb atenţia cu o revenire spectaculoasă, şi constructorul de conducte magistrale de utilităţi Condmag Braşov, compania de panificaţie Boromir Buzău (+21,8%) şi producătorul de piese auto Compa Sibiu (+15,7%).

 

Prezenţa acestor companii la vârful clasamentului creşterilor exprimă cel puţin pariul, dacă nu chiar încrederea că economia românească îşi revine şi companiile respective vor avea rezultate bune.

 

De altfel, investitorii arată nu numai în România că s-au plictisit de ameninţările crizei, ci că sunt nerăbdători să guste din nou savoarea pieţei în creştere. De altfel, creşterile de la Bursa de Valori Bucureşti nu s-a fi produs sau nu ar fi avut aceeaşi amploare de luna trecută (şi de azi), dacă nu ar fin intrat în piaţa noastră şi investitorii străini.

 

A fost cea mai bună lună ianuarie pentru burse din 1994 încoace, după aprecierea cu 6,5% a indicelui global MSCI All-Country, potrivit Bloomberg. Indicele american S&P 500 a crescut cu 6,1%, cel maimare câştig al vreunuiianuarie din 1997 încoace.

 

„Oamenii se aşteptaseră (anul trecut, n.r.) ca lucrurile să meargă mult mai rău. Veştile pozitive au schimbat opinia investitorilor cu privire la probabilitatea recăderii în recesiune”, a declarat David Goerz, director de investitii la Highmark Capital Management Inc,pentru Bloomberg.

 

Ceea ce nu înseamnă că încă nu pot apărea surprize. Meciul nu este încheiat, iar răsturnarea de tendință, mai are nevoie de confirmări, aşa cum spunea mai sus brokerul român de la Estinvest. Sunt însă confirmări pe care nu le vor aștepta investitorii cu toleranță mai mare la risc.