Craiova: Prelevare de organe de la un copil de 12 ani, aflat în moarte cerebrală

O echipă de medici de la Institutul Clinic Fundeni a relizat, duminică dimineaţă, o operaţie de prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, donatorul fiind un copil de 12 ani, aflat în moarte cerebrală, în urma unui accident rutier petrecut, joi, în localitatea doljeană Poiana Mare.

RomaniaTV.net
08 iul. 2012, 15:10
Craiova: Prelevare de organe de la un copil de 12 ani, aflat în moarte cerebrală

Potrivit medicului Anca Maloş de la Spitalul de Urgenţă din Craiova, o echipă formată din cinci medici şi patru asistenţi de la Institutul Fundeni au efectuat operaţia de prelevare de organe de la băiatul de 12 ani, în acest mod fiind salvate trei vieţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Intervenţia a început la ora 8.30 la Spitalul de Urgenţă din Craiova şi a durat mai bine de cinci ore.

„Am primit acceptul familiei pentru prelevarea organelor acestui copil aflat în moarte cerebrală, după ce a fost lovit de o maşină. Am prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Cordul nu a fost prelevat pentru că nu am găsit un pacient compatibil. Este a patra acţiune de prelevare de organe din Craiova, iar echipele de intervenţie sunt deosebit de recunoscătoare familiilor care acceptă donaţia”, a declarat Anca Maloş.

Organele au fost duse cu o ambuilanţă la Instuitutul Clinic Fundeni, unde sunt aşteptate de pacienţii compatibili. Acestora li s-a făcut testul de compatibilitate încă de sămbătă noapte, iar cei care vor primi organele au rămas deja internaţi.

Duminică noapte, profesorul Irinel Popescu va face primul transplant. Băieţelul de 12 ani a fost accidentat, joi, de o maşină în localitatea Poiana Mare. Copilul mergea pe marginea drumului împreună cu un prieten de-al său în vârstă de 14 ani. Ambii au fost loviţi cu maşina de un tânăr de 19 ani, care s-a urcat băut la volan, iar după ce i-a spulberat a fugit de la locul accidentului.

Cei doi băieţi au fost transportaţi la Spitalul din Calafat, unde medicii au stabilit că băiatul de 12 ani a suferit un traumatism cranio-cerebral, o fractură bază de craniu şi un traumatism toraco-abdominal acut închis, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Celălalt copil a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis şi unul la genunchiul stâng.

Poliţiştii l-au găsit pe şofer la o fermă din apropierea localităţii Desa unde se ascunsese. Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o alcoolemie de 0,97mg/l alcool pur în aerul expirat.