Corpul de control al ministrului Muncii face verificări la Casa Naţională de Pensii Publice

Corpul de control al ministrului Muncii se află, marţi, la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a verifica dacă măsurile dispuse de Curtea de Conturi au fost respectate şi pentru a stabili cauzele care au dus la plata incorectă a unor indemnizaţii, informează MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 13:13
Corpul de control al ministrului Muncii face verificări la Casa Naţională de Pensii Publice

Corpul de control al ministrului Claudia Boghicevici urmează să stabilească din ce cauză s-a ajuns în situaţia de a se plăti incorect indemnizaţiile pentru revoluţionari şi pentru soţul supravieţuitor.

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Liviu Iolu, a confirmat că ministrul Claudia Bogicevici a dispus verificări la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), precizând că acestea au început în urmă cu câteva zile.

„Corpul de control al ministrului se află la Casa de Pensii, dar verificările au început de câteva zile. Ministrul a cerut reverificarea raportului întocmit de Curtea de Conturi. De asemenea, se va stabili cum a fost posibilă plata incorectă a indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi pentru soţul supravieţuitor”, a declarart purtătorul de cuvânt de la MMFPS.

Peste 200.000 de persoane trebuie să restituie Casei Naţionale de Pensii aproximativ 1,82 mil. lei, acordaţi prin majorarea incorectă a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor şi pentru revoluţionari, banii urmând să fie recuperaţi treptat, în condiţiile unui termen de prescripţie de trei ani.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) precizează că, din iulie 2010, indemnizaţiile pentru revoluţionari (Legea nr.341/2004) şi indemnizaţiile pentru soţul supravieţuitor (Legea nr. 578/2004) au fost diminuate cu 15%, în temeiul prevederilor Legii nr.118/2010, iar din ianuarie 2011, prin Legea nr. 285/2010, aceleaşi drepturi au fost majorate cu 15% faţă de cuantumul aflat în plată la nivelul lunii octombrie 2010.

„Plata acestor tipuri de prestaţii în cuantumul anterior lunii iulie 2010, şi nu în cuantumul prevăzut de Legea nr. 285/2010, s-a datorat unor neconcordanţe de reglementare existente în legislaţia de protecţie socială, care au condus la transpunerea defectuoasă a noilor prevederi legale în aplicaţia informatică. Această situaţie a fost sesizată de conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice la începutul anului 2012, în cadrul verificărilor interne care se efectuează periodic”, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CNPP, sumele încasate necuvenit reprezintă, în marea majoritate a cazurilor, sume modice, de câţiva lei, acestea urmând să fie recuperate treptat, lună de lună, din drepturile viitoare.