Corlăţean: România, pregătită să participe la viitoarea misiune condusă de NATO în Afganistan

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a reafirmat importanţa relaţiei transatlantice şi a reiterat sprijinul ferm al României pentru consolidarea parteneriatului dintre Statele Unite şi Europa cu ocazia participării sale la Roma, la o reuniune ministerială a şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO şi UE.

RomaniaTV.net
28 feb. 2013, 10:53
Corlăţean: România, pregătită să participe la viitoarea misiune condusă de NATO în Afganistan

Potrivit MAE, Corlăţean a evaluat prezenţa secretarului de stat american la reuniunea transatlantică, la puţin timp de la preluarea mandatului, ca o reconfirmare din partea SUA a importanţei acestei relaţii.

Ministrul român de Externe s-a referit, în intervenţia sa, la situaţia din Afganistan, reiterând angajamentul României privind continuarea prezenţei militarilor români. A evocat perspectivele retragerii acestora, pe măsură ce misiunea ISAF se apropie de final, pe baza unui calendar coordonat cu ceilalţi membri ai ISAF, informează agerpres.ro.

De asemenea, a arătat că ţara noastră este pregătită să participe la viitoarea misiune condusă de NATO, în Afganistan, ca o contribuţie la efortul Alianţei Nord-Atlantice de adaptare la contextul internaţional în schimbare. Totodată, s-a referit şi la alte măsuri destinate să susţină stabilizarea Afganistanului, inclusiv la prezenţa României în cadrul misiunii UE în această ţară – EUPOL.

Alături de alţi omologi, ministrul român a subliniat importanţa Parteneriatului Estic în politica de vecinătate a Uniunii Europene şi a încurajat o cooperare strânsă cu ceilalţi parteneri pe temele circumscrise acestui instrument.

O altă temă abordată de şeful diplomaţiei române a fost situaţia din Orientul Mijlociu, cu trecerea în revistă a situaţiei curente şi perspectivelor procesului de pace, respectiv a situaţiei din Siria. Astfel, pe ambele dimensiuni menţionate, a încurajat întreprinderea de măsuri în vederea identificării, agreării şi implementării de soluţii politice, de către actorii implicaţi.

În ceea ce priveşte Siria, a salutat eforturile internaţionale întreprinse până acum şi iniţiativele care ar putea conduce la reglementarea politică a conflictului intern, exprimând disponibilitatea ţării noastre de a sprijini, pe baza propriei experienţe, un eventual viitor proces de tranziţie.

Referitor la nordul Africii, ministrul Corlăţean a apreciat că răspunsul comunităţii internaţionale faţă de problemele actuale din Mali trebuie să fie multidimensional, încurajând acţiunea comună a ţărilor din regiune.

Ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea unor eforturi ferme din partea întregii comunităţi internaţionale pentru combaterea terorismului, evoluţiile recente reconfirmând faptul că toate statele sunt afectate de acest flagel.