Coreea de Nord este oficial în „stare de război” cu Coreea de Sud VIDEO

Coreea de Nord a anunţat că este în "stare de război" cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza acesteia. "Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat", indică comunicatul difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană.

RomaniaTV.net
30 mart. 2013, 07:29
Coreea de Nord este oficial în „stare de război” cu Coreea de Sud VIDEO

Comunicatul emis vineri avertizează de asemenea că orice provocare militară în apropierea frontierelor terestre sau maritime între Nord şi Sud va fi urmată de „un coflict la scară largă şi un război nuclear”.

„Începând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului”, a declarat Coreea de Nord într-un comunicat comun atribut tuturor corpurilor guvernamentale şi instituţilor.

Cele două state coreene sunt în prezent, tehnic, încă în război deoarece Războiul Coreei din 1950-1953 s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Coreea de Nord a anunţat luna aceasta că anulează armistiţiul şi celelalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seul pentru a protesta faţă de exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud cu Statele Unite.

Anularea armistiţiului deschide teoretic calea unei reluări a ostilităţilor, însă conform observatorilor, nu este prima dată când Coreea de Nord anunţă sfârşitul armistiţiului.