Coreea de Nord a lansat luni a cincea rachetă cu rază scurtă de acţiune. ONU este îngrijorată

Coreea de Nord a lansat luni o nouă rachetă cu rază scurtă de acţiune, a cincea în ultimele trei zile, informează Yonhap şi AFP, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mai 2013, 09:48
Coreea de Nord a lansat luni a cincea rachetă cu rază scurtă de acţiune. ONU este îngrijorată

Tirul cu rachetă a fost confirmat de un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene, însă acesta a precizat că nu se ştie dacă este vorba despre teste cu rachete dirijate sau despre rachete trase cu ajutorul mai multor lansatoare. Phenianul a lansat şi duminică o rachetă cu rază scurtă de acţiune, după ce, în urmă cu o zi, lansase trei rachete balistice sau teleghidate KN-2.

În urmă cu câteva săptămâni, în momentul maxim al crizei, Phenianul părea dispus să testeze rachete cu rază medie de acţiune, mai multe dispozitive fiind desfăşurate de-a lungul coastei nord-coreene. Ele au fost însă retrase la începutul lunii mai, potrivit unor surse americane.

Washingtonul şi Seulul se tem că eventuale teste cu rachete cu rază medie de acţiune de tip Musudan ar putea relansa tensiunile în Peninsula Coreea.

Rachetele Musudan au o rază de acţiune estimată între 2.500 şi 4.000 de km, o distanţă suficientă pentru a atinge teritoriul Coreii de Sud şi Japoniei, şi, eventual, bazele americane de pe insula Guam din Pacific.

Phenianul sfidează

Situaţia de securitate din Peninsula Coreea continuă să fie foarte delicată, pe fondul celor mai recente activităţi balistice nord-coreene şi a modului sfidător în care Phenianul îşi continuă programul nuclear, a afirmat luni şeful diplomaţiei sud-coreene, informează RIA Novosti şi Yonhap, citate de Agerpres.

Mai mulţi analişti au sugerat că testele de rachetă au făcut parte din exerciţii militare. Phenianul lansează în mod frecvent astfel de rachete, însă cele mai recente teste au urmat unor săptămâni de calm relativ în Peninsula Coreea după ce tensiunile au crescut în prima parte anului. În decembrie, Coreea de Nord a efectuat un test cu rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong 2, iar în februarie al treilea test nuclear, căruia Naţiunile Unite i-au răspuns cu sancţiuni.

Citeşte şi: Coreea de Nord ar deţine mai multe lansatoare de rachete decât se estima

Duminică, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recunoscut că este îngrijorat de cele mai recente lansări de rachete nord-coreene şi a făcut apel la Phenian să revină la masa negocierilor ‘în şase’ pe tema controversatului său program nuclea