Cora amână deschiderea mall-ului din Constanţa, dar începe lucrările la cel din Braşov

Retailerul Cora anunţa la începtului anului trecut investiţii de aproximativ 300 de milioane de euro în trei malluri în România.

30 ian. 2012, 07:43

Primul proiect de acest gen al retailerului este dezvoltat la Constanţa şi se numeşte Corall. Dacă initial acesta avea ca termen de finalizare a doa jumătate a acesti an, compania a amânat deschiderea mallului. Celelalte două malluri vor fi dezvoltate la Braşov şi la Bacău.

“Deschiderea centrului comercial Corall din Constanţa a fost programată în a doua jumatate a anului viitor. La fiecare proiect de anvergură pot apărea întârzieri din motive diverse, precum obţinerea diverselor autorizaţii şi factori legaţi de mersul în sine al construcţiei”, a declarat pentru RTV.NET, Ana Maria Florea, responsabil PR Cora România.

În luna februarie a anului trecut, Cora a lansat proiectul de la Constanţa, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 150.000 metri pătraţi, iar principala ancoră va fi, desigur, un hypermarket Cora. Galeriile comerciale vor avea o suprafaţă de peste 25.000 metri pătraţi, vor fi cinematografe pe o suprafață de 3.000 metri pătraţi,  va exista și o zonă de food court de 3.600 metri pătraţi şi 1.500 locuri de parcare. Lucrările au fost începute la sfârşitul anului 2010 şi vor fi finalizate în luna decembrie a anului viitor.

Încep lucrările la mallul din Braşov

În 2010, Cora a cumpărat terenul fostei fabrici Hidromecanica din Braşov, ce are o suprafaţă de 4 hectare. Preţul plătit pentru acest teren a fost de 13 milioane de euro, iar investiţia anunţată în 2011 pentru noul mall este de aproximativ 100 de milioane de euro.

“Lucrările la centrul din Braşov, pentru care încă nu vă pot da numele, încep anul acesta. Deschiderea e prevăzută anul viitor. Avem prevăzută deschiderea unui hipermarket Cora de 9.000 de metri pătraţi în centrul de la Braşov ”, a mai declarat pentru RTV.NET, Ana Maria Florea. Demersurile pentru închirierea spaţiilor din acest nou mall nu au fost încă începute.

În Braşov au fost anunţate mai multe proiecte de centre comerciale, iar alţi investitori au achiziţionat terenuri pentru viitoare proiecte. Dar aceste investiţii anunţate pentru oraşul Braşov au fost blocate de criză. Şase proiecte de centre comerciale de peste 600 de milioane de euro au rămas doar pe machetele dezvoltatorilor.

“Braşovul e un oraş foarte interesant din punct de vedere al retailului, iar poziţia pe care o vom avea noi, o poziţie centrală, va asigura şi un flux important de clienţi. Sunt multe proiecte care nu au mai prins contur din diverse motive, însă studiul nostru de fezabilitate este făcut şi ne indică o oportunitate bună de deschidere în 2013, atunci când este prevăzută încheierea lucrărilor”, a mai declarat Florea pentru RTV.NET.

Cora va mai deschide în a doua jumătate a acestui an proiectul Cora Bacău, care cuprinde un hipermarket cu o galerie comercială. Proiectul se construieşte pe terenul fostei fabrici Asco Bacău.

Cora România a realizat în 2010 afaceri de 327,8 milioane euro şi are deschise opt hipermarketuri pe piaţa locală, după cum urmează: trei în Bucureşti şi câte unul la Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanţa, Drobeta Turnu Severin şi Arad. În plus, Louis Delhaize, compania care deţine hipermarketurile Cora, a primit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un împrumut pe termen lung de 210 milioane euro, bani care vor susţine planul de expansiune în oraşele din provincie.

Dintre retailerii prezenţi pe piaţa locală, doar Cora şi Auchan au opt unităţi deschise, faţă de Kaufland (70), Real (24) şi Carrefour (25).