Copil de 9 ani, SOMAT de CAS Iaşi să-şi declare veniturile. Tatăl e revoltat: „E o absurditate”

Un copil de 9 ani a fost somat de Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi să-şi declare veniturile şi contribuţiile pentru ultimii patru ani. Băiatul a primit scrisoarea acasă,  iar tatăl a fost şocat în faţa demersului instituţiei. Acesta a încercat, în zadar, să ia legătura cu reprezentanţii CAS pentru a afla de ce copilul trebuie să depună declaraţiile şi se întreabă retoric dacă reprezentanţii statului se referă la "banii de buzunar ai copilului, la premiile şcolare de la Olimpiadele Naţionale sau la banii primiţi de la bunici de ziua lui".

15 ian. 2013, 10:51

Radu Ştefan Vicol, un băiat de 9 ani, din Iaşi, a primit acasă o înştiinţare prin care i se cere să depună declaraţiile, însoţite de deciziile de impunere anuale emise de organele fiscale, pentru perioada 2008-2012 şi să justifice plata/neplata contribuţiilor pentru aceşti ultimi patru ani.

Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi vrea să ştie mai exact ce venituri a încasat băiatul de la vârsta de 5 ani.

„Nu cred că este o eroare de nume pentru că este trecut şi CNP-ul copilului. Mă intreb la ce declaraţie de venit se referă înştiinţarea asta. Ei îmi spun că, potrivit Codului Fiscal, îmi pun penalizări şi îmi dau amendă. Mi se pare culmea culmilor, este o absurditate. Este elev în clasa a III-a. Mă gândesc că s-au declarat premiile câştigate la olimpiade şi sunt puşi să plătească impozit pentru aceste premii. A fost anul trecut la un concurs, la olimpiada de matematică, unde a luat vreo 30 de lei. Mă întreb la ce venituri se referă. La banii de buzunar, la premiile şcolare de la Olimpiadele Naţionale sau la banii primiţi de la bunici de ziua lui?„, spune revoltat Sorin Vicol, tatăl băiatului.

CAS Iaşi invocă, în scrisoarea trimisă băiatului, articolul 215 din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede:

„(1) Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaza persoane pe baza de contract individual de munca ori in baza unui statut special prevazut de lege, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati declaratii nominale privind obligatiile ce le revin fata de fond si dovada platii contributiilor.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.

ROMÂNIATV.NET a încercat să contacteze un reprezentat al CAS Iaşi,  însă la numărul de telefon afişat pe site-ul instituţiei nu răspunde nimeni.

Conform Legii, toţi copiii până la vârsta de 18 ani beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei.

Probabil a fost o eroare umană. Probabil când au completat CNP-ul au greşit la un număr. Trebuie să vorbească la CAS Iaşi. Minorii nicidecum nu trebuie să-şi declare veniturie. Probabil era destinată părinţilor, să nu fie o confuzie. Ce venituri să declare la 9 ani?„, a declarat Mariana Pacurariu, reprezentat al Biroului de Presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.