Copiii nevăzători din Timişoara asistă pentru prima oară la proiecţia unui film cu descriere audio

Copiii nevăzători de la Liceul "Iris" din Timişoara vor putea asista, miercuri, pentru prima dată, la un film cu descriere audio, pentru ei Fundaţia Cartea Călătoare şi Liceul Teoretic "Iris" Timişoara programând filmul artistic pentru copii "Ho Ho Ho" în regia lui Jesus del Cerro, cu Ştefan Bănică Jr., Bogdan Iancu, Pavel Bartoş şi Alina Chivulescu în rolurile principale.

12 iun. 2013, 06:35
Copiii nevăzători din Timişoara asistă pentru prima oară la proiecţia unui film cu descriere audio

Pentru prima dată în România, nevăzătorii din întreaga ţară vor putea viziona filme cu descriere audio în cinematografe. Aceste proiecţii vor reprezenta o oportunitate pentru persoanele cu deficiente de vedere de a se bucura de un film în condiţii normale, mergând la cinematograf, dar şi o şansă de informare, conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica nevăzătorilor”, a declarat Simona Valcan, director adjunct al liceului.

Acest tip de proiecţii au introduse în pauzele dintre replicile actorilor explicaţii referitoare la decoruri, costume, mimică, scrie Agerpres.

Filmul poate fi vizionat de către publicul larg, iar nevăzătorii vor asculta în căşti explicaţiile suplimentare importante pentru înţelegerea cu adevărat a filmului.

În perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013, Fundaţia Cartea Călătoare derulează proiectul „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, care îşi propune să faciliteze accesul la cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere prin accesibilizarea unui număr de 16 filme artistice şi difuzarea acestora în cinematografe şi în alte locaţii.

Caravana cinematografică pentru nevăzători va fi prezentă în majoritatea municipiilor din judeţ şi va proiecta filmele accesibilizate în biblioteci publice, filiale ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi în licee pentru nevăzători.

Proiectul, derulat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, este realizat cu sprijinul Fundaţiei Orange România, care a oferit o finanţare de 28.930 de euro.

Citeşte şi Proiecţie specială la TIFF: Filmul „Poziţia copilului”a fost accesibilizat pentru NEVĂZĂTORI