Constantinescu îi scrie lui Barroso: În cazul unei crize politice, CE va avea o responsabilitate

Emil Constantinescu i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care îi atrage atenţia asupra faptului că o criză provocată de eventuala invalidare a referendumului de duminică va atrage după sine şi responsabilitatea Bruxelles-ului. În prima ieşire publică de la declanşarea conflictului Guvern-Preşedinţie, fostul preşedinte reacţionează şi la adresa felului în care CE a tratat lupta politică de la Bucureşti.

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 12:39
Constantinescu îi scrie lui Barroso: În cazul unei crize politice, CE va avea o responsabilitate

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, îi atrage atenţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu privire la consecinţele pe care le poate avea referendumul din 29 iulie.

„Îmi permit însă să vă atrag atenţia că în cazul în care referendumul care va avea loc peste câteva zile, în 29 iulie, nu se va realiza cu cvorumul impus dar o mare majoritate se va pronunţa pentru demiterea preşedintelui, se va crea o situaţie de criză politică extremă şi responsabilitatea Comsiei Europene nu va putea fi evitată”, se arată în scrisoarea pe care Constantinescu a trimis-o şefului CE.

Emil Constantinescu ridică şi problema observaţiilor pe care Bruxelles-ul le-a avut în privinţa suspendării lui Traian Băsescu, precizând că românii sunt membri cu drepturi depline ai UE şi „doresc să fie trataţi ca atare”:

„Nu îmi este foarte clar care au fost raţiunile intervenţiei în favoarea preşedintelui suspendat, dar dacă acestea provin din dorinţa de a sprijini în noile state membre ale UE şefi de stat docili în faţa unor măsuri luate de Comisia Europeană, chiar dacă ei sunt şantajabili prin actele lor de corupţie sau prin derapajele de la democraţie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par şi judecăţile partizane în funcţie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European. Nu aceasta este Europa pe care familia şefilor de stat din ultimul deceniu al secolului XX am visat-o”.