Consiliul de Securitate cere Siriei să permită urgent accesul organizaţiilor umanitare în ţară

Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut joi autorităţilor siriene să asigure "accesul liber, total şi imediat al personalului umanitar către toate persoanele care au nevoie de ajutor" pe teritoriul Siriei, informează agenţiile de presă internaţionale.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 19:52
Consiliul de Securitate cere Siriei să permită urgent accesul organizaţiilor umanitare în ţară

Într-un comunicat difuzat la New York, cele 15 state membre „deplâng agravarea degradării situaţiei umanitare” în Siria, în special în regiunile Homs, Deraa, Hama şi Idlib – cunoscute nuclee ale rezistenţei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Documentul critică totodată refuzul Damascului de a aproba „în timp util” accesul în Siria al adjunctului secretarului general al ONU pentru ajutor umanitar şi refugiaţi Valerie Amos, pentru o evaluare a situaţiei umanitare pe teren, informează Agerpres.

Organizaţia internaţională le cere de asemenea „tuturor părţilor implicate, în special autorităţilor siriene, să coopereze pe deplin cu Naţiunile Unite şi cu organizaţii umanitare competente pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare şi evacuarea răniţilor din zonele afectate” de violenţe.

Este primul document privind Siria aprobat de Consiliul de Securitate al ONU în ultimele şapte luni, în contextul mişcării sociale declanşate acum aproape un an de zile în regiune.

La rândul său, Ministerul de Externe sirian şi-a anunţat disponibilitatea de a „discuta data” unei vizite a dnei Amos în Siria, explicând că o recentă cerere în acest sens a fost considerată inoportună de autorităţile de la Damasc.

ONU estimează la peste 7.500 numărul deceselor provocate de violenţe, în timp ce o organizaţie neguvernamentală siriană susţine că peste 8.000 de persoane au fost ucise de la declanşarea protestelor în Siria.