Consens în USL: Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că şi membrii PSD din Comisia de revizuire a Constituţiei vor vota împotriva treseismului politic, el precizând că asupra acestei chestiuni există o înţelegere în cadrul USL.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 08:39
Consens în USL: Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie

„Asta categoric vor vota şi cei de la PSD. Problema este că dacă avem vot pe liste nu mai poţi să ai procedura aceea în care în colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil că nu o să acoperim ceea ce s-a întâmplat de altfel şi în aceşti ani cu primarii care nu şi-au dat demisia din partid, dar de fapt erau în opoziţie faţă de propriul partid. Probabil că rămâne acea singură portiţă, dar oricum e un pas important pentru sancţionarea traseismului şi cred că vom vota. E un punct asupra căruia ne-am înţeles”, a spus Ponta.

El a arătat că această situaţie se va perpetua pentru că nu există o decizie în Parlament asupra modului în care se vor alege viitorii parlamentari.

„Ca să nu mai vorbim că nu poţi să pui în Constituţie că sunt aleşi uninominal sau proporţional. Legea electorală nu se pune în Constituţie”, a spus Ponta.

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent. Astfel, era introdusă situaţia încetării mandatului de parlamentar „la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”.

Amendamentul PNL a întrunit 9 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” şi 5 abţineri, în cazul celor din urmă numărându-se parlamentarii PSD.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.

Totodată, PSD a avut un amendament asumat de grupul parlamentar care nu a mai fost susţinut la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei. Acesta prevedea că „în situaţia în care deputatul sau senatorul părăseşte partidul sau alianţa politică din partea căreia a candidat şi a fost ales, acesta poate fi revocat, prin referendum, în condiţiile stabilite prin lege organică”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, joi, că va solicita reluarea votului asupra amendamentului susţinut de PNL pentru combaterea traseismului parlamentar, menţionând respingerea acestuia a fost un „accident de vot”.

Principiul privind creanţele poate rămâne în Constituţie

Premierul Victor Ponta a precizat că principiul potrivit căruia creanţele împotriva statului au aceleaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale este corect şi poate rămâne în Constituţie, el arătând că este necesar să se facă şi o prioritizare a resurselor existente.

„Principiul e corect şi îl vom susţine. E uşor să susţii principii, e mai greu să le pui în practică. Trebuie să găsim acele modalităţi prin care să reuşim punerea în practică într-un mod raţional pentru că dacă eu mâine am în buget, în trezoreria statului, 100 de lei, îi dau pentru diguri, ca să nu intre Dunărea peste oameni, sau îi dau la firma Ionescu SRL? Deci trebuie să facem o prioritizare a resurselor, dar asta e responsabilitatea mea ca prim-ministru şi a Guvernului: să prioritizeze resursele”, a spus Ponta.

Solicitat să comenteze afirmaţiile liderului PNL Crin Antonescu potrivit căruia presiunea pe buget a acestui amendament privind creanţele votat deja de Comisia de revizuire a Constituţiei nu reprezintă un motiv pentru rediscutarea sa, Ponta a răspuns: „Corect. Când nu ai de plătiti zi de zi, principiul e corect. Sarcina, responsabilitatea e doar a mea”.

„Eu nu vreau să reîntorc în favoarea mea, că nu e nimic în favoarea mea. Doar că eu, având responsabilitatea gestionării ţării zi de zi, sunt cel care prezint cum stau lucrurile. Altfel, cei de la Comisie votează, iar la două pleacă acasă. Eu am de plătit salarii, pensii, am de plătit cheltuielile publice. Doar trebuie să găsim soluţia de prioritizare. În rest, principiul e foarte corect”, a spus Ponta.