Congresul american se va reuni pe 9 septembrie pentru a decide dacă DECLARĂ RĂZBOI SIRIEI

Dezbaterea din Congres privind o eventuală intervenţie militară americană în Siria, solicitată de Barack Obama, va începe luni, 9 septembrie, au anunţat sâmbătă responsabili americani ai Camerei Reprezentanţilor.

31 aug. 2013, 19:39
Congresul american se va reuni pe 9 septembrie pentru a decide dacă DECLARĂ RĂZBOI SIRIEI

„Conform Constituţiei, responsabilitatea de a declara război revine Congresului. Suntem mulţumiţi că preşedintele a cerut autorizaţia pentru o intervenţie militară în Siria, ca răspuns la problemele grave şi substanţiale pe care aceasta le ridică. Consultându-ne cu preşedintele, ne aşteptăm ca începând cu 9 septembrie Camera să examineze această măsură”, au declarat John Boehner, preşedintele Camerei, şi ceilalţi lideri republicani într-un comunicat.

CITEŞTE ŞI SUA, gată să ATACE Siria. Obama: „Nu vom trimite militari la sol, vor fi atacuri aeriene”

Congresul, aflat în prezent în vacanţa de vară, se va întoarce la Washingotn luni, 9 septembrie, iar liderii Camerei nu au susţinut revenirea parlamentarilor mai devreme. Aleşii se întorc de obicei din circumscripţiile lor luni după-amiază.

„Aceasta îi va acorda preşedintelui timp să îşi prezinte planul în faţa Congresului şi americanilor”, au scris liderii.

Cele două Camere ale Congresului, Camera Reprezentaţilor şi Senatul, sunt egale în Statele Unite şi trebuie astfel să voteze un text în aceiaşi termeni pentru a deveni lege. Democraţii dispun de majoritatea în Senat şi republicanii cotrolează Camera din ianuarie 2011.