Conflict deschis preşedinte-premier. Ponta: Eu sunt cu munca, dânsul e cu băgat strâmbe

Declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale lui Victor Ponta sunt din ce în ce mai dure, în ciuda pactului de coabitare care funcţionează, încă, potrivit celor doi politicieni.  Preşedintele a făcut, marţi, declaraţii de presă, acuzându-l pe premier de un posibil eşec al intrării în Schengen, iar acesta i-a răspuns pe măsură, la întoarcerea din Danemarca. 

26 feb. 2013, 18:52
Conflict deschis preşedinte-premier. Ponta: Eu sunt cu munca, dânsul e cu băgat strâmbe

Victor Ponta a declarat marţi, la întoarcerea din Copenhaga, că preşedintele Băsescu pare că se bucură de o eventuală amânare a intrării României în spaţiul Schengen. Prim-ministrul a arătat că, în convorbirile pe care le-a avut cu oficiali ai statelor membre UE, niciunul nu a invocat motivele pomenite de către Traian Băsescu în legătură cu obstacolele ce ar sta în calea accederii României la Schengen.

Iniţial, premierul a fost rezervat în a comenta declaraţiile făcute marţi după-amiază de către preşedintele Traian Băsescu. „Mă aflu în funcţia de prim-ministru pentru a încerca să asigur o viaţă cât mai bună pentru România, o mai bună reprezentare a intereselor ei. Să comentez ce spune preşedintele care, neavând treabă, face declaraţii, nu ţine de acest lucru (…) Eu sunt cu munca, dânsul e cu băgat strâmbe. Să fac exegeze despre ce a spus preşedintele Băsescu, sunt convins că o va face presa”, a spus Ponta.

Apoi Ponta a afirmat că Traian Băsescu îşi doreşte să nu intrăm în spaţiul Schengen. „Traian Băsescu pare că se bucură, e singurul român care se bucură că nu intrăm în Schengen„, a afirmat şeful Guvernului adăugând că o eventuală nouă amânare ar fi rezultatul unor conjuncturi politice interne din unele state ale Uniunii Europene.

„Ce pot să constat este că principalul adversarii al intrării României în Schengen devine Traian Băsescu. Văd că găseşte motive de ce să nu intrăm în Schengen (…) O să reuşim, în ciuda opoziţiei domnului Băsescu, să intrăm şi în Schengen. M-am întâlnit cu prim-miniştri europeni şi nici unul nu a oferit argumentele lui Traian Băsescu ca să nu fim primiţi”, a afirmat primul-ministru.

Cât priveşte declaraţia preşedintelui ce a spus că s-a săturat să vadă feţele liderilor USL la televizor, Ponta nu pare dispus să-l cruţe pe preşedinte. „Să nu se uite la televizor”, a spus prim-ministrul.

Premierul a declarat că i-a asigurat pe liderii europeni în vizitele pe care le-a efectuat până în prezent, şi că va transmite în continuare acest mesaj, că România nu se va mai confrunta cu o criză politică până la alegerile prezidenţiale, indiferent de conţinutul declaraţiilor preşedintelui.

Peste tot pe unde merg, la Bruxelles, la Viena, la Paris, la Copenhaga, unde voi merge în continuare, am asigurat cu toată sinceritatea, şi o fac cu toată convingerea, faptul că România nu va mai avea niciun fel de criză politică până la alegerile prezidenţiale, când se va alege un alt preşedinte, şi că indiferent de ce spune preşedintele Băsescu – că de făcut, din fericire, nu poate să facă nimic – îl voi trata cu condescendenţă”, a spus Ponta.

Traian Băsescu i-a acuzat pe cei doi copreşedinţi ai USL de faptul că au subordonat interesul naţional al României legat de accederea în spaţiul Schengen interesului politic al partidelor lor, lucru pe care încearcă să-l mascheze prin declaraţiile publice la televiziuni.

Întrebat dacă este dispus să aibă o întâlnire cu liderii USL pe tema pregătirii Consiliului JAI legat de intrarea în Schengen, Băsescu a răspuns: „Sunt sătul de feţele lor la televizor, ce să-i mai văd şi faţă în faţă? Nu par să domine interesul politic şi au subordonat acesuita interesul naţional. Dacă iau o pauză de la televizor, ne putem vedea”.

Băsescu i-a averizat pe cei doi că aduc prejudicii interesului naţional prin faptul că nu ţin seama de recomandările sale legate de ceea ce ar trebuie făcut pentru ca România să intre în spaţiul Schengen. „Este foarte greu să-i faci pe partenerii noştri din UE să înţeşeagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru. Acest joc „Noi suntem patrioţi dar nu face ce trebuie să facem pentru ţară” arată cât de jos a ajuns responsabilitatea acestor lideri. Ceea ce fac nu are nimic cu interesele României. Nu vor reuşi să acopere la nesfârşit prin apariţii la televiziuni modul în care nu îşi servesc ţara”, a spus preşedintele.

Băsescu a estimat că statele din zona Schengen vor fi puţin dispuse să accepte intrarea României fără paşi importanţi în direcţia respectării recomandărilor din MCV. „Nu o să placă multor ţări că miniştri cu dosare pe rol sunt în guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste în România şi că parlamentarii îşi consolidează imunitatea (…) Credeţi că statele membre din UE nu-şi pun problema ‘Mă, frate, dar din ce e făcut ministrul Transporturilor de sacrifică interesele ţării pentru acel ministru? Câţi parlamentari sunt cu probleme de imunitate dacă sacrifică interesul ţării pentru consolidarea imunităţii’?”, a mai spus preşedintele.