Concluzia JAI:România, amânată iar la Schengen. Stroe: Soluţia de compromis acceptată de toată lumea

Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, joi, în Consiliul JAI, au convenit amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită. Majoritatea statelor membre au susţinut aderarea, ţările care s-au opus ferm fiind Germania, Olanda şi Finlanda.

07 mart. 2013, 11:51
Concluzia JAI:România, amânată iar la Schengen. Stroe: Soluţia de compromis acceptată de toată lumea

În cadrul Consiliului JAI, marea majoritate a statelor membre au exprimat poziţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei, poziţii opuse fiind exprimate însă de Germania, Olanda şi Finlanda, care au conexat tema de progrese substanţiale în privinţa MCV, informează sursele menţionate.

Consiliul a decis ca subiectul aderării la zona Schengen să fie reluat până la sfârşitul anului 2013 în vederea stabilirii căilor de urmat pe baza abordării în două etape.

„Această soluţie practic reconfirmă continuarea procedurilor privind aderarea României la Schengen. Aceasta a fost soluţia de compromis pe care a acceptat-o toată lumea şi ca urmare, cum se spune, mergem înainte”, a declarat ministrul român de interne, Radu Stroe, după discutarea chestiunii în cadrul reuniunii de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte un termen concret privind rediscutarea chestiunii, ministrul român de interne a spus că „tragem speranţa să fie undeva în septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord până la sfârşitul anului, pentru că de pildă Germania are alegeri în septembrie”.

Întrebat despre declaraţiile ministrului olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform căruia ţara sa se va opune unei decizii privind aderarea înainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat că poziţia acestuia a fost „nuanţată”.

„A spus că e clar că trebuie să luăm o decizie, dar să vedem şi MCV-ul”, a spus ministrul român, insistând totuşi că subiectul se poate aborda înainte de decembrie. „Există Consiliul European, există JAI-ul”, a spus Stroe.

El a precizat că problema raportului Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost abordată în cadrul discuţiilor de Olanda, Germania şi de Finlanda.

„A fost invocat MVC-ul de către Germania, Finlanda şi Olanda, dar cu acceptul total pozitiv ca până la sfârşitul anului să stabilim modalitatea de integrare în Schengen. (…) Nu sunt nemulţumit de Olanda. Pentru că Olanda a spus că vrem să închidem procesul şi de aceea am convenit la acest compromis pentru ca până la sfârşitul anului să găsim decizia clară, corectă”.