Comisioanele ung roţile afacerilor: Berlusconi explică de ce mita nu e ruşinoasă, ci e SĂNĂTOASĂ

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a apărat "cauza" mitei, spunând că aceasta este absolut necesară pentru ca multinaţionalele italiene să obţină cât mai multe contracte. Intervenţia lui Berlusconi s-a produs în condiţiile în care unii politicieni care îşi fac campanie în alegerile generale au fost obligaţi să răspundă la întrebări în scandalurile de corupţie în care sunt implicaţi.

15 feb. 2013, 17:12
Comisioanele ung roţile afacerilor: Berlusconi explică de ce mita nu e ruşinoasă, ci e SĂNĂTOASĂ

Pledoaria lui Silvio Berlusconi pentru mită a pornit de la cazul lui Giuseppe Orsi, directorul executiv al grupului din industria Apărării, Finmeccanica, controlat de stat, care a fost arestat marţi pe motiv că a oferit mită unor oficialităţi din guvernul indian în schimbul unui contract pentru elicoptere, informează Financial Times. 

„Mita este un fenomen şi ar fi inutilă negarea unor situaţii în care trebuie să negociezi cu ţări şi regimuri din lumea a treia. Acestea nu sunt crime (…) Sunt comisioane, a mai spus Berlusconi care a sărit şi în apărarea grupului energetic Eni, al cărui director executiv, Paolo Scaroni, se află în anchetă pentru dare de mită în scopul obţinerii unor contracte ale grupului în  Algeria, prin intermediul filialei grupului, Saipem. Scaroni a negat toate aceste acuzaţii.

Scandalurile de corupţie se ţin lanţ în Italia, erodând din ce în ce mai mult imaginea clasei politice. Aceste scandaluri chiar au ajuns să domine actuala campanie electorală din Italia, scoţând la iveală legături strânse între politicieni şi oamenii de afaceri.