Comisia Europeană: Suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară din România

Comisia Europeană salută comentariile Consiliului fiscal cu privire la rectificarea bugetară din România, dar se simte confortabilă cu cifrele incluse în document, în condiţiile în care riscurile menţionate sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget, a declarat Simon o'Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE, Olli Rehn.

16 aug. 2013, 09:47
Comisia Europeană: Suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară din România

„Rectificarea bugetară pe 2013 a fost discutată cu prilejul recentei vizite a misiunii FMI şi CE şi suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară. Salutăm comentariile Consiliului fiscal şi rolul său în creştere pentru asigurarea unor politici fiscale bune. Riscurile menţionate în comentariile Consiliului fiscal sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget”, a declarat Simon o’Connor pentru Agerpres.

Consiliul Fiscal a apreciat, marţi, în completările făcute la opinia preliminară privind proiectul de rectificare bugetară pe anul 2013, că există riscuri relevante în ceea ce priveşte încasările proiectate din TVA ca urmare a evoluţiei sub aşteptări a consumului privat.

Citeşte şi Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetară s-a bazat pe estimări nerealiste privind veniturile

„În acelaşi timp pierderea de venituri ca urmare a reducerii cotei standard la pâine, făină şi grâu apare drept corect luată în considerare, Consiliul fiscal având estimări similare cu cele ale Ministerului de Finanţe. Totuşi, Consiliul fiscal îşi manifestă rezervele cu privire la dimensiunea impactului pozitiv asupra veniturilor bugetare al măsurilor compensatorii introduse (majorarea accizelor la alcool, produse de lux)”, se arată în document.

Consiliul Fiscal susţine, totodată, că atingerea ţintelor în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene apare ca o provocare majoră, „ţintele fiind practic nerealiste, în contextul în care bugetul prevede o majorare de 52,3% faţă de sumele atrase în 2012, iar execuţia la 6 luni relevă o diminuare de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Citeşte şi Rectificare bugetară: Se taie fonduri de la Educaţie, Muncă, Agricultură. Unde se duc bani în plus

Premierul Victor Ponta a arătat, în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri, că reprezentanţii Consiliului Fiscal au fost într-o mică eroare atunci când au prezentat punctul de vedere referitor la proiectul de rectificare bugetară pe anul 2013.

„Domnul Gherghina este cel mai fericit când vede că vin banii de la Uniunea Europeană, şi pe bună dreptate. Poate prezentaţi datele oficiale, pentru că aceia de la Consiliul Fiscal au avut o mică eroare, în sensul în care 1,47 miliarde de euro încasaţi din 2,5 miliarde euro (…) Mai discutaţi cu dânşii o dată, că nu e grav să greşeşti, ci să perseverezi”, a spus şeful Guvernului.

Citeşte şi Remus Pricopie: Rectificarea bugetară, o şansă la educaţie acordată elevilor români

La finele lunii trecute, autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni. Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi CE.