Sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia, sub avertizare de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de PLOI TORENŢIALE

Tragedii şi daune de proporţii făcute de inundaţii în România. În judeţul Galaţi, situaţia e disperată. 2500 de oameni şi-au abandonat casele, de frica puhoaielor. Mii de locuinţe au fost acoperite de ape. Iar în Tulcea, oamenii au crezut că vine sfârşitul lumii. O tornadă a măturat tot în calea sa, iar viitura a luat maşinile pe sus. Şi situaţia e şi mai îngrijorătoare. De la ora 21.00 au intrat în vigoare avertizările cod galben şi portocaliu emise de ANM pentru sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.

13 sept. 2013, 08:25
Sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia, sub avertizare de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de PLOI TORENŢIALE

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, un cod galben şi unul portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabile în perioada 13 septembrie, ora 21.00 – 14 septembrie, ora 10.00, în sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.

CODUL GALBEN este valabil în judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Vaslui. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă (13-14 septembrie), pe arii extinse în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 de l/mp şi izolat 40 de l/mp.

CODUL PORTOCALIU este valabil în judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea. În judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50-60 del/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30-40 de l/mp.

Şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis, vineri, mai mult avertizări de inundaţii valabile în perioada 13.09.2013, ora 12:00 – 14.07.2013, ora 14:00, pe râurilor din bazinele: Bârlad, Corazel, Geru, Suhu, Chineja, Horincea, Buzău şi pe râurile din Dobrogea