CNAS: Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie

Medicii pot prescrie, din iunie, reţete în sistem electronic, acest program urmând să devină obligatoriu începând cu 1 iulie, a declarat vineri, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Dorin Ionescu.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 13:06
CNAS: Reţeta electronică va fi funcţională din iunie şi obligatorie din iulie

„Sistemul privind prescrierea electronică a reţetelor este pregătit să intre în funcţiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie reţetele în acest sistem începând cu acestă zi, dar nu vor fi obligaţi. Este nevoie de o pregăire în acest sens”, a explicat Dorin Ionescu.

Directorul general al CNAS a mai spus că, începând din 1 iulie, medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele în sistem electronic. „Din 1 iulie, însă, medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele în sistem electromic. Totuşi, timp de câteva luni, prescrierea electronică va funcţiona în paralel cu cea clasică, până la sfârşitul anului”, a adăugat Ionescu.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, anunţa, în martie, că a obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru implementarea prescripţiei şi a dosarului electronic. „Din 1 iunie, va demara sistemul de prescriere electronic, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel de acum”, spunea Duţă

Reţeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă intitulată „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”. Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, creşterea performanţelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării şi decontării acestora, dar şi monitorizarea şi controlul utilizării fondurilor.

Potrivit CNAS, avantajul prescripţiei electronice este acela că vor fi asigurate siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizează predictibilitatea consumului de medicamente şi un management performant.

Prescripţia electronică va preveni frauda în sistem, care în prezent este estimată la două-trei sute de milioane de euro, a mai spus, în martie, Lucian Duţă.

Medicii de familie spun că prescrierea electronică va reduce birocraţia şi „maldărul de hârtii pe care erau obligaţi să le completeze”. „Este mult mai simplu. Nu mai cumpărăm tipizate de la Casă. La început, pacientul va merge cu o hârtie la farmacie, dar în timp va merge fără nimic şi farmacistul va citi prescripţia online”, a explicat medicul de familie Carmen Barbă, prezentă vineri la Forumul Medicilor de Familie.

Potrivit medicilor, acest sistem este benefic dacă nu încarcă medicul cu hârtii. Mai mult, reţetele vor fi prescrise atât pe denumirea comună internaţională (DCI), cât şi pe denumirea comercială (DC), cea de la raft.

„Prescrierea pe DCI şi pe DC ajută pentru că farmacia nu va mai putea schimba medicamentul cu care s-a obişnuit bolnavul”, a mai spus dr. Barbă.