Clienţii, în avantaj în lupta cu băncile. Vezi ce schimbări intervin de la 1 februarie

Veşti bune pentru clienţii băncilor. De la 1 februarie, se aplică noi reguli în cazul în care un client reclamă banca pentru clauze abuzive în contract. Iar Autoritatea pentru protectia consumatorului va avea puterea chiar să modifice toate contractele abuzive. Băncile fac însă apel la FMI ca să nu intre în vigoare această lege.

19 ian. 2013, 13:05
Clienţii, în avantaj în lupta cu băncile. Vezi ce schimbări intervin de la 1 februarie

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori este temeiul de drept pe care s-au câştigat procesele împotriva băncilor în ultimii ani.

Textul de lege defineşte în ce fel o clauză poate fi considerată abuzivă de către instanţă şi organele de control, recte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), şi în ce condiţii aceasta se înlătură. Legea transpune directiva europeană 93/13/CEE şi are un puternic caracter de protecţie a consumatorilor.

Potrivit ECONOMICA.NET, Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă întăreşte şi mai mult legea 193/2000 în favoarea consumatorului. Se adaugă articole noi care permit ANPC ca, în cazul în care constată că un profesionist (noul termen pentru comerciant) are clauze abuzive în contractele preformulate, să ceară în instanţă obligarea acestuia la eliminarea acestor clauze din TOATE contractele, fie ele în derulare. Aceasta înseamnă că acei profesionişti care de-a lungul timpului au inserat în contracte anumite clauze considerate abuzive vor trebui să îndrepte situaţia pentru TOŢI clienţii afectaţi, fără ca aceştia să fie nevoiţi să iniţieze vreo procedută juridică.