Cipru lansează o anchetă privind criza bancară

Ciprul a lansat o anchetă privind cauzele crizei bancare. Trei judecători aleşi de şeful statului şi de ministrul justiţiei vor verifica afacerile politicienilor şi ale directorilor marilor bănci din ţară, potrivit România TV.

02 apr. 2013, 14:03
Cipru lansează o anchetă privind criza bancară

Ciprul a finalizat discuţiile cu creditorii internaţionali privind pachetul de salvare, în valoare de 10 miliarde de euro. Guvernul a anunţat că ţara va primi prima tranşă din pachetul internaţional de salvare în luna mai. Deocamdată nu este clar despre câţi bani este vorba. Imediat după acest anunţ, ministrul de finanţe şi-a dat demisia.

„O serie de acţiuni sau lipsă de acţiuni ale oamenilor care trebuiau să supravegheze economia sau sistemul bancar ne-a adus în pragul falimentului. Dar ne-a şi obligat să spargem o bancă mare şi să pierdem milioane de la o alta”, a declarat Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului.

Astfel a motivat preşedintele cipriot decizia de a lansa o anchetă. De asemenea, el le-a ordonat magistraţilor să îl verifice în primul rând pe el şi rudele sale.

„Pentru că în aceste zile chiar şi eu sunt luat în vizor, vă cer să faceţi o prioritate din a ancheta orice acuzaţii împotriva mea, directe sau indirecte, şi să nu vă limitaţi la rudele mele, ci să vă extindeţi verificările şi la cabinetul de avocatură unde am fost partener”, a mai declarat Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului.

Declaraţia vine după ce presa cipriotă a scris că unul dintre ginerii preşedintelui a scos din ţară 21 de milioane de euro cu numai câteva zile înainte de închiderea băncilor.