Cinci lucruri pe care copilul tău trebuie să le ştie când începe şcoala

Deşi pare mult până începe şcoala, în realitate de primul sunet al clopoţelului din noul an şcolar ne mai desparte o lună de zile. Şi cei mai emoţionaţi dintre părinţi şi copii sunt cei care vor păşi în acest an pentru prima dată pragul şcolii. Începe şcoala, iar copilul trebuie să fie pregătit să înfrunte o nouă etapă a vieţii lui, să facă faţă unor noi provocări sociale. Vezi cinci lucruri pe care copilul tău ar trebui să le ştie şi să le poată face înainte de a începe şcoala.

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 04:54
Cinci lucruri pe care copilul tău trebuie să le ştie când începe şcoala

Copilul se poate îmbrăca singur?

Imaginează-ţi următorul scenariu: învăţătoarea vrea să-i scoată puţin la aer în pauza mare. Până se îmbracă fiecare copil, pauza deja se va fi terminat. De asemenea, dacă observi că are o problemă cu încheiatul nasturilor sau trasul fermoarelor, încearcă să-l îmbraci, cel puţin în prima perioadă cu ceva pe bază de elastic sau arici. Gândeşte-te că vor avea doar 5 minute de pauză pentru a se duce până la toaletă. Evită, aşadar, obiectele vestimentare care i-ar putea da de furcă. Pantofii cu şireturi şi catarame sunt şi ei problematici la orele de educaţie fizică. Ca să îi fie mai uşor să se echipeze şi apoi să se dezechipeze, alege încălţările cu arici sau care intră direct pe picior.

Este obişnuit să împartă?

Nimeni nu vrea să se joace cu un copil mofturos care nu vrea să împartă nimic cu nimeni. Şi, încet, acesta se va izola de restul colegilor. Aşa că un lucru foarte important pentru copilul tău este să înveţe să împartă, mai ales dacă nu a fost la grădiniţă şi intră direct la şcoală.

Poate folosi toaleta singur?

În şcoală, toaleta nu mai este imediat lângă sala de clasă. Aşa că va trebui să ştie să se controleze şi dacă chiar nu se mai poate ţine să ceară voie. În plus, nu va merge nimeni nu el, deci va trebui să se descurce singur. Reaminteşte-i că splălatul pe mâini este o regulă de igienă foarte importantă.

Poate folosi forfecele?

La orele de lucru manual, copiii vor avea nevoie şi de foarfece pentru a confecţiona diverse lucruri. Aşa că este bine ca, încet-încet să-l deprinzi şi cu asta.

Ştie ce înseamnă disciplina?

La şcoală e total diferit făţă de grădiniţă. Este un alt nivel, la care se cere mult mai multă disciplină. Pe lângă faptul că trebuie să petreacă mai mult timp în bancă fără să se fâţâie, nu mai sunt tolerate loviturile, hârjonelile, trasul de păr, deranjatul orei fără un motiv temeinic. Toate acestea pot duce la scăderea notei la purtare, dar şi la izolarea copilului de către restul clasei.

Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro