CIA recunoaşte existenţa poligonului secret: Documente DECLASIFICATE spun adevărul despre ZONA 51

Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite a recunoscut, în premieră, existenţa poligonului militar secret Zona 51, într-un document declasificat despre programul avioanelor de spionaj U-2.

17 aug. 2013, 09:27

Documentele declasificate, obţinute de o instituţie universitară americană, descriu achiziţionarea, în 1955, a terenului din statul Nevada destinat testării avioanelor de spionaj. Contractul de concesionare a terenului a fost semnat personal de preşedintele SUA din acea perioadă, Dwight Eisenhower. Terenul deşertic a fost ales pentru că este situat în apropiere de un complex de teste nucleare, potrivit Mediafax.

Citeşte şi CIA utilizează de doi ani o bază aeriană din Arabia Saudită. Presa din SUA a păstrat secretul

Programul avionului U-2 era strict secret„, explică jurnalistul Chris Pocock, de la BBC. Avioanele de tip U-2, destinate spionării URSS în timpul Războiului Rece, sunt folosite în continuare de Forţele Aeriene americane.

Documentele, declasificate la cererea Universităţii George Washington, precizează că „testarea avioanelor U-2, în anii 1950, la altitudini mult mai mari decât cele la care zburau aeronavele comerciale, a declanşat numeroase sesizări referitoare la obiecte zburătoare neidentificate (OZN)„.

Citeşte şi Împuşcături la o bază militară din SUA: O femeie a fost rănită

La acea vreme, nimeni nu credea că un avion cu echipaj uman putea zbura la altitudini de peste 20.000 de metri„, notează experţii Gregory Pedlow şi Donald Welzenbach.