Chifteluţele de la IKEA, retrase de pe piaţă în 24 de ţări din UE şi Asia

Scandalul cărnii de cal a ajuns şi în Asia, după ce s-a descoperit că aceasta se regăsea inclusiv în chifteluţele comercializate de IKEA.

RomaniaTV.net
26 feb. 2013, 12:25
Chifteluţele de la IKEA, retrase de pe piaţă în 24 de ţări din UE şi Asia

Douăzeci şi patru de state din Uniunea Europeana şi din Asia , printre care şi România, au retras de pe piaţă chifteluţele vândute de IKEA, după ce autorităţile cehe au găsit urme de carne de cal în pungile cu carne congelată ale furnizorului din Suedia.

Gigantul în domeniul mobilierului Ikea, care vinde şi specialităţi culinare suedeze, a anunţat marţi că numărul ţărilor din care chifteluţele din carne au fost retrase a ajuns la 24, după ce luni acestea fuseseră scoase de la vânzare în 15 ţări europene. Măsura a fost extinsă, marţi, la Thailanda, Hong Kong şi Republica Dominicană.

„Este vorba despre 26 de magazine repartizate în 24 de ţări, în care chiftelele de carne livrate provin de la furnizorul nostru suedez”, a declarat pentru AFP Ylva Magnusson, o purtătoare de cuvânt a grupului.

În Europa, chiftelele din carne au fost retrase în Polonia, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Portugalia, Finlanda, Germania, Italia, Danemarca, Olanda, Belgia, România, Slovacia, Cehia, Suedia, Spania, Bulgaria, Grecia, Franţa, Cipru şi Irlanda.

În Franţa, Danemarca şi Suedia retragerea a fost pezentată ca o „măsură de precauţie”, anunţa luni Magnusson, deoarece Ikea nu a distribuit chiftele provenind din acelaşi lot cu produsul testat în Cehia.

Grupul a precizat, într-un comunicat, că „controalele sale nu au relevat urme din carne de cal”, dar că va „aprofunda căutările”, după ce un test efectuat în Cehia a scos la iveală faptul că chiftele din carne, congelate, ar conţine carne de cal.

„Noi am realizat teste ADN asupra tuturor produselor noastre care conţin carne, în urmă cu două săptămâni, dar nu am găsit urme de carne de cal”, a subliniat Magnusson.

„Acesta este un produs important pentru noi, deci măsura este semnificativă, însă nu vrem ca clienţii noştri să îşi facă griji”, a adăugat ea.

Produsul este testat, în prezent, într-un laborator german, care va stabili dacă acesta conţine carne de cal. Primele rezultate sunt aşteptate joi.