Chevron: Compania are doar drept de explorare a gazului de şist din România, nu şi de extragere

Corporația americană Chevron "are până acum €œdoar drept de explorare, nu și de extragere a gazului de șist din România”, a declarat, pentru Green Report, Daniel Jernigan, consultant de business în cadrul Chevron.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 15:27
Chevron: Compania are doar drept de explorare a gazului de şist din România, nu şi de extragere

Declarația oficialului american vine în contextul protestelor față de ideea exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică, în România.

La începutul acestui an, în Bulgaria, la presiunea opiniei publice, Guvernul a suspendat toate operațiunile de exploatare a gazului prin fracționare hidraulică. Decizia Executivului de la Sofia afectează atât compania Chevron, care avea operațiuni în țara vecină, dar și companiile bulgare.

În România, Chevron a obținut, în urmă unei licitații din anul 2010, licență de explorare în trei perimetre de lângă Bârlad. Licență este valabilă până în anul 2015. La expirarea ei, firmă americană va ști cu precizie dacă în acele perimetre există gaz de șist și dacă acesta este rentabil din punct de vedere economic. „Dacă vom găsi gaz, vom anunța Guvernul României și apoi vom negocia cu Guvernul o licență pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan.

Potrivit acestuia, licența pentru explorare deja obținută s-a bazat și pe un aviz de mediu, eliberat de autoritățile române, iar viitoarea licență de exploatare va necesită un nou aviz de mediu. Întrebat de Green Report dacă extragerea gazului de șist prin fracționare hidraulica prezintă riscuri pentru mediu, oficialul Chevron a răspuns scurt: „€œNu!”. Potrivit acestuia, metodă fractionarii hidraulice nu reprezintă o noutate, ci este folosită în întreagă lume, pentru extragerea gazului natural, de circa 65 de ani. Singură deosebire între metodă folosită la gazul de șist și cea folosită pentru gazul metan din zăcămintele obișnuite este aceea că, la gazul de șist, se execută și foraje orizontale, nu doar verticale. Citeşte mai mult pe green-report.ro.