Cercetătorii IBM: Maşina care citeşte gândurile va fi construită până în 2017

Specialiştii grupului american IBM consideră că maşinile care sunt capabile să citească gândurile şi chiar să recunoască identitatea autorilor acestora vor ieşi din sfera literaturii şi a filmelor SF şi vor putea fi construite până în anul 2017.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 16:31
Cercetătorii IBM: Maşina care citeşte gândurile va fi construită până în 2017

„De la Hudini la Skywalker, trecând prin filmele din seria «X-Men», cititul gândurilor a fost încă din negura timpurilor una dintre cele mai arzătoare dorinţe ale pasionaţilor de SF-uri. Dorinţa lor ar putea să devină în curând realitate”, afirmă specialiştii de la IBM, care alcătuiesc în fiecare an o listă cu previziunile lor pe cinci ani, referitoare la tehnologiile ce ar putea fi lansate în viitorul apropiat.

Cercetătorii de la IBM fac parte dintre oamenii de ştiinţă care analizează posibilitatea prin care creierul uman ar putea fi conectat la aparatele electronice, precum computerele personale sau telefoanele inteligente, au adăugat savanţii americani, a căror listă anuală cu predicţii a fost publicată, luni, în Statele Unite.

Una dintre aceste aplicaţii îi va ajuta pe posesorii de telefoane inteligente să formeze un număr din agendă doar gândindu-se la posesorul acelui număr de telefon.

Totodată, specialiştii de la IBM sunt de părere că actualele parole vor putea fi întărite prin elemente de identificare biometrică, cu ajutorul unor aplicaţii de recunoaştere facială sau vocală.

„Imaginaţi-vă: veţi putea să mergeţi la un bancomat şi să retrageţi numerar, în condiţii de deplină siguranţă, spunând doar numele dumneavoastră şi privind spre un microcip care vă va recunoaşte retina”, au adăugat cercetătorii de la IBM.