Cercetătorii din Elveţia au descoperit o genă care poate favoriza dezvoltarea melanomului

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit o genă care joacă un rol central în dezvoltarea melanomului şi care ar putea deschide calea unei noi terapii, a anunţat marţi universitatea, citată de belga.be.

RomaniaTV.net
11 iul. 2012, 07:09
Cercetătorii din Elveţia au descoperit o genă care poate favoriza dezvoltarea melanomului

Melanomul malign este un tip de cancer al pielii, deosebit de agresiv, incurabil până acum, scrie agerpres.ro.

Potrivit studiului cercetătorilor elveţieni, tumorile conţin şi celule stem. Celulele stem, ‘omnipotente’, se pot dezvolta ca alte tipuri de celule şi forma organe. În schimb, celulele stem canceroase se pot transforma în celule tumorale. O terapie eficientă ar trebui, prin urmare, să combată mai întâi celulele stem canceroase, explică cercetătorul Lukas Sommer.

Cercetătorii au descoperit în ţesuturile canceroase o genă deosebit de activă care gestionează programul celulelor stem, arată cercetătorii în revista de specialitate ‘Nature Cell Biology’. Gena se numeşte ‘Sox10’ şi este esenţială pentru diviziunea celulară şi supravieţuirea celulelor stem.

La şoarecii modificaţi genetic, care ar fi dezvoltat altfel un cancer al pielii, cercetătorii au eliminat această genă. Aceştia au descoperit că blocarea Sox10 a împiedicat formarea şi răspândirea melanomului la şoareci.

Potrivit cercetătorilor, dezvoltarea tumorilor ar putea fi oprită acţionând cu medicamente asupra acestei gene.